Fascinaţie acvatică şi viitura de gunoaie

Fascinaţie acvatică şi viitura de gunoaie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Numai cine nu s-a născut la malul Dunării nu înţelege curiozitatea asta a noastră, de a cerceta, zilnic, dacă se poate, cât a scăzut sau a crescut nivelul bătrânului fluviu.

Senzaţia pe care ţi-o dă siguranţa uscată a asfaltului, la doar câţiva paşi de apele revărsate în „copaia” dintre Galaţi şi Tulcea are o fascinaţie aparte. 

Uite, de pildă, ieri, Dunărea scăzuse cu 6 centimetri faţă de duminică, iar nivelul indica faptul că, din fericire, apa nu a atins cota de inundaţie, de 600 de cm (FOTO 1).

În al doilea rând, venim la malul Dunării pentru că aici avem parte, zilnic, de o porţie de enervare în stil pur românesc. Adică, te enervezi, înjuri, dai cu căciula după câini (la propriu şi la figurat, că vorba aceea, căciuli să fie, că patrupede-s, destule!), dar nu faci nimic pentru a schimba ceva.

Iar acum, de când cu viitura pe Dunăre, la malul apei se adună atâtea PET-uri şi gunoaie, încât este „marfă” suficientă să se enerveze întreg Galaţiul!

Se pare însă că valurile de mizerie nu îi deranjează nici pe patronii de terase lacustre – care le oferă clienţilor veniţi să bea bere o frumoasă imagine a PET-urilor de pe Dunăre, nici pe autorităţile locale, care mai au doar două săptămâni, până la tradiţionalul Festival al Scrumbiei, şi nici măcar pe lucrătorii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă – care, în alţi ani, chiar organizau acţiuni de curăţare a malului Dunării (FOTO 2).

Chiar, oare tot aşa va arăta malul Dunării şi peste două săptămâni, de Festivalul Scrumbiei - iată încă un motiv pentru a veni pe Faleză…

De ce mai venim aici? Pentru că, dincolo de gunoaie, de indiferenţa autorităţilor, de aspectul ţigănesc de iarmaroc părăsit, Faleza este unicul loc din Galaţi unde te poţi plimba, mai ales că există şi un parc de joacă pentru prichindei (FOTO 3) şi, în general, pentru că a venit primăvara!

Citit 799 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.