Frumoase, dar periculoase

Frumoase, dar periculoase
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Reptile hipnotizatoare, în vizită la Galaţi *

Trei specii de şerpi, considerate cele mai veninoase din lume, se plimbă nestingherite la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, între pereţii de sticlă ai terariilor lor.

Exponate deosebit de periculoase, dar şi altele, neveninoase, par că au coborât din atlasul zoologic direct în mijlocul vizitatorilor.

Speciile de şerpi, crocodili sau şopârle vii, care alcătuiesc cea mai valoroasă colecţie de acest tip din ţară, mai pot fi admirate la Galaţi până duminică, 2 mai.

Specii noi rar văzute în România

Expoziţia bucureşteanului Florin Sîrbu s-a mai aflat în Galaţi, dar curioşii trebuie să ştie că, de data aceasta, pasionatul a adus exemplare noi: taipanul, şarpe originar din Australia, a cărui otravă este considerată cea mai periculoasă din lume, Mamba neagră, de care africanii se tem cel mai mult, şi răutăcioasa viperă Jararaca, din America Latină.

În terariile mai mici sau mari, în funcţie de vârsta şi de gabaritul chiriaşului, „locuiesc”, printre altele, şarpele boa, o anacondă, un şarpe cu clopoţei sau un uriaş piton alb, de 4,5 metri, din India.

Pentru varietate, vizitatorii mai pot da nas în nas cu o tarantulă, se mai întreţin cu un caiman (crocodil de mici dimensiuni) sau, dacă au răbdare, pot număra picioruşele miriapodului negru şi toxic, originar din Africa.

Din oraş în oraş, cu terrariile în camion

Pe Florin Sîrbu l-au impresionat de mic animalele cu sânge rece. Colecţia actuală a strâns-o în mai bine de 12 ani, de regulă de la târguri internaţionale de gen sau comandând exemplare special din străinătate.

De ani buni se plimbă cu exponatele sale din muzeu în muzeu, cea mai mare parte a anului reptilele fiind găzduite de Muzeul „Grigore Antipa” din Bucureşti.

„Încarc terariile în camion şi am plecat spre următoarea destinaţie. Nu am ţinut niciodată acasă una dintre exponate, doar ocazional, când abia o primisem din străinătate”, povesteşte cel care se plimbă din oraş în oraş cu primele zece reptile catalogate a fi cele mai periculoase de pe glob. 

Nu ne-a dus cu „şopârlica”

Cine n-are sânge-n vine se teme şi să privească atâtea vietăţi, chiar dacă de acestea îl despart zidul sigur de sticlă. Posesorul impresionantei colecţii n-a clipit însă când a fost vorba să se lase fotografiat cu unul dintre exponatele sale, un Tegu roşu (FOTO 1), o şopârlă roşcată, neprimejdioasă.

„Nu am o reptilă preferată sau cuvinte de alint pentru ele. O îngrijesc pe fiecare aşa cum e felul său. Şi nici nu sunt interesat să se înmulţească, deşi am două perechi, femelă şi mascul, la vipera pufăitoare şi la şopârla cu limba albastră”, spune „tatăl” colecţiei.

Principala sursă de hrană pentru exponatele vii o reprezintă şoriceii, pe care Florin Sîrbu este nevoit uneori să îi crească în spaţii special amenajate.

Şerpii au nevoie de hrană cam o dată la o săptămână sau chiar la o lună, iar şopârlele o dată la 1-2 zile.

Preţul unui bilet de intrare la expoziţie este 5 lei pentru adulţi şi 3 lei pentru copii, la care se adaugă preţul de intrare la muzeu.

Citit 1886 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.