Grădina Publică - pentru plimbare, Faleza - pentru mişcare

Grădina Publică - pentru plimbare, Faleza - pentru mişcare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Societatea modernă nu mai aşteaptă de la administraţia locală doar drumuri şi canalizare * Locurile de recreere reprezintă o nevoie din ce în ce mai mare a oraşului * Potenţial avem, voinţă ne mai trebuie *

Cine nu a mai fost demult în Grădina Publică va avea o surpriză plăcută. Dacă faceţi abstracţie de aleile cu asfaltul crăpat de rădăcinile bătrânilor arbori, dar şi de mizeria pe care nesimţiţii de toate vârstele o lasă sub formă de covor de coji de seminţe în faţa băncilor, sau sub formă de pungi de chipsuri, grădina este o frumuseţe.

Păsărelele te încântă cu triluri de basm, iar umbra groasă a arborilor seculari te face să uiţi, măcar pentru câteva minute, de nebunia oraşului.

Fântâna arteziană funcţionează, iar copiii de toate vârstele urmăresc fascinaţi căderea de apă.

În parc există şi două locuri de joacă pentru copii, unul în partea dinspre căminele studenţeşti, iar un altul, în locul în care odinioară se afla cazinoul. Acolo, cei mici pot admira şi chiar mângâia şi un ponei!

Este drept, o astfel de grădină ar trebui să abunde de flori de toate culorile, micul pavilion din lemn ar trebui să fie ocupat de fanfară, iar poliţiştii comunitari ar trebui să înceteze să-i alerge pe proprietarii de câini de rasă, ţinuţi în lesă, în timp ce vagabonzii comunitari se plimbă nestingheriţi…

Ar mai trebui ca oamenii să fie lăsaţi să se relaxeze, direct pe iarbă, ca în alte state europene, nu să fim pândiţi să nu călcăm spaţiile verzi. Sunt multe de făcut în grădină, însă nu trebuie neglijat că potenţial există.

Mişcare pe Faleză

Dacă însă vorbim despre locuri în care să faci mişcare, lucrurile se complică. În Grădina Publică aleile sunt distruse; plăcile de marmură sunt crăpate, iar prin asfalt se vede cu uşurinţă pământul.

De aceea este destul de greu pentru copiii de-o şchioapă, dar şi pentru cei mari, care vor să se plimbe cu bicicletele sau cu rolele.

Unii încă se încăpăţânează să se aventureze pe terenul accidentat, însă cunoscătorii ştiu că cele mai bune locuri pentru aşa ceva sunt Faleza Inferioară şi Superioară a Dunării.

Unul din pionierii jogging-ului pe faleză a fost chiar actualul primar, Dumitru Nicolae.

Însă în ultimii 8 ani, rândurile gălăţenilor care aleargă pe faleză s-au îngroşat semnificativ. Că alergi de plăcere, pentru întreţinere sau te antrenezi pentru maraton, faleza este locul perfect. 

Este drept, şi aici, pista de biciclete, trasată pe Faleza Superioară, are câteva capcane pentru iubitorii de mişcare – nişte guri de canalizare…

Pe Faleza Inferioară, pista de role şi cea de biciclete îi cam deranjează pe ceilalţi plimbăreţi, mai ales în weekend, însă, până la urmă, fiecare are un loc sub soare, nu?

Piste de biciclete mai lungi

Viceprimarul municipiului Galaţi, Nicuşor Ciumacenco, recunoaşte că zone amenajate special pentru biciclişti şi rolleri nu prea sunt în oraş.

„Doar pe Faleză avem amenajate piste, cu o lungime totală de cinci kilometri – şi pe cea Inferioară şi pe cea Superioară… Cât priveşte gurile de canalizare, ele vor fi ridicate la nivel, în cursul lucrărilor de modernizare a trotuarelor de pe Faleză”.

„Este drept, până anul trecut, în oraş a funcţionat o hotărâre a Consiliului Local nr. 307/2006 prin care se interzicea plimbatul cu bicicletele prin parcuri. Anul trecut am reuşit să o modificăm, în sensul că unde sunt locuri special amenajate, bicicliştii se pot plimba”.

„Acum avem puţine piste amenajate, dar în fiecare an vrem să îmbunătăţim acest lucru. Toate parcurile din oraş care se modernizează vor avea şi piste pentru biciclete”.

„Aşa se va întâmpla şi în Grădina Publică, Parcul Rizer, dar şi pe alte câteva străzi care, după modernizare, vor avea piste speciale – Basarabiei, Stadionului, Frunzei, Asachi…”.

„În total, în acest an, vor fi amenajaţi încă 5,7 de km de piste pentru biciclete. Şi pista de pe faleză se va prelungi cu trei kilometri în acest an şi cu încă patru km anul viitor”, a promis viceprimarul Ciumacenco.

Concluzia? Comparativ cu situaţia de acum 4 ani, de pildă, când plimbarea cu bicicleta printr-un parc era considerată contravenţie, lucrurile se mişcă în direcţia bună. Nu cu viteza cu care am dori, dar, totuşi, se mişcă…

Citit 1256 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.