Supa de cocoş cu găluște de griş pufoase

Supa de cocoş cu găluște de griş pufoase
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Găluștele nu conțin praf de copt, doar ouă, griș și sare. Supa de cocoș cu găluște pufoase de griș este preferata noastră, mai ales dacă este făcută cu o pasăre de curte, hrănită natural. Acest fel culinar poate fi consumat în orice sezon, iar atât specialiștii gastronomi, cât și medicii o consideră un remediu natural, care ajută organismul să se refacă după gripă sau răceală. Găluștele de griș se fac fără praf de copt, unt sau ulei, doar griș, ouă și sare. Foarte important pentru găluște pufoase este grișul. Acesta trebuie să aibă o granulație mai mare, astfel încât după perioada de odihnă aluatul de gălușcă să devină pufos. 

Găluște de griș tari – cum se salvează

Indiferent de experiența pe care o avem în bucătărie, uneori găluștile de griș ies prea tari. Ce facem? Un truc care s-a dovedit foarte util. După ce le fierbem circa 10 minute și încă sunt tari, „le speriem” cu o ceașca de apă foarte foarte rece. Se toarnă apa direct peste găluște, apoi se acoperă parțial oala cu capac și se mai fierbe încă 5-6 minute. 

Supă de pasăre limpede

Pentru o supă de pasăre limpede, este foarte important ca aceasta să fie fiartă la foc foarte mic. Supa trebuie să fiarbă blând, în niciun caz în clocote mari. Se spumează regulat și în niciun caz nu acoperim oala cu capac.

Ingrediente pentru găluște: 2 ouă (110 g cântărite cu coaja),100 g griș, sare după gust.

Preparare: Se freacă ouăle cu puțină sare. Se adaugă grișul, în 2-3 tranșe, și se amestecă până la omogenizare. Se lasă aluatul de găluște să se odihnească 10 minute. Se formează găluștele cu marginea unei linguri înmuiată în supă. Se pun găluștele în supa fierbinte. Supa nu trebuie să fiarbă în clocote mari, dar încă trebuie să fie pe foc. Se fierb găluștele cca. 5-6 minute până când sunt moi și pufoase. În acest moment se stinge focul, și se așteaptă să se liniștească supa, se adaugă pătrunjel proaspăt tocat mărunt.

Supa de cocoș - Preparare

Legumele se taie în bucăți potrivite. Ceapa se curăță de coajă, dar se lasă întreagă. Se umple o oală cu circa 10 l de apă rece, se adaugă carnea, legumele, sarea și boabele de piper. Se pune oala pe foc foarte mic. Când supa începe să fiarbă, se elimină regulat spuma formată la suprafață. Se lasă supa să fiarbă circa trei ore sau poate chiar mai mult, în funcție de cât de bătrân este cocoșul. La final, carnea se scoate din supă și se folosește la gătit alt preparat, iar în zeamă se adaugă găluștele.

 

Citit 1025 ori Ultima modificare Duminică, 22 Ianuarie 2023 12:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.