Situl de la Barboşi naşte discuţii

Situl de la Barboşi naşte discuţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Jucătorii de paintball - ofensaţi, autorităţile – indiferente *

Articolul publicat de „Viaţa liberă” la sfârşitul săptămânii trecute „Jale la Barboşi - Paintball pe situl arheologic!” nu a rămas fără reacţii. Am primit pe adresa redacţiei un drept la replică destul de consistent, însă nu de la vreo instituţie care are în grijă situl arheologic, aşa cum ne-am fi aşteptat, ci de la jucătorii de paintball.

Aşadar, autorităţile locale sau cele ştiinţifice nici nu s-au sinchisit de problemele monumentului istoric, în schimb s-au simţit lezaţi cei din „comunitatea de paintball” din Galaţi.

Jocul nu a afectat situl

„Chiar dacă articolul este unul cu ţintă către autorităţile care nu se ocupă de salvarea sitului arheologic, fotografiile, titlul de pe prima pagină şi conţinutul articolului despre activităţile de paintball aduc leziuni grave asupra imaginii comunităţilor de paintball / airsoft din Galaţi şi din toată ţara”, se arată în deschiderea replicii semnate de Vlad T., jucător de paintball. În continuare, semnatarul rândurile ne explică faptul că jocurile care au avut loc în zona sitului nu au afectat locaţia”.

„Bilele cu vopsea au o arhitectură extrem de simplă, sunt formate dintr-un miez plin cu lichid colorat, încapsulat în gelatină. «Vopseaua» este netoxică, biodegradabilă şi solubilă în apă (ceea ce înseamnă că la prima ploaie se va spăla de pe ziduri, copaci etc)”.

„Aceste lucruri le-am precizat deoarece comparaţia jocului de paintball cu «luptele istorice de altădată» date între «romani, daci şi migratori» este una ofensatoare”.

„Paintball-ul este un sport legal, jucat în condiţii de siguranţă atât pentru jucător, cât şi pentru locaţia în care se desfăşoară”, se mai arată în dreptul la replică.

„Zona seamănă cu o groapă de gunoi”

Semnatarul replicii face şi o radiografie a zonei. „Zona de la Tirighina - Barboşi nu este împrejmuită corespunzător, nu are indicatoare care să ateste faptul în apropiere se află situri arheologice şi arată ca un depozit de moloz”.

„Gardul de protecţie de pe drumul naţional ce uneşte Galaţiul cu Tecuciul este incomplet, având bucăţi mari lipsă. În această zonă nu sunt indicatoare care să menţioneze accesul interzis, proprietate privată sau că zona respectivă este o zonă istorică / culturală importantă, neavând  nici supraveghere prin paznici sau firme de protecţie”.

„În această zonă, datorita lipsei acestor «facilităţi», au fost depozitate în decursul timpului, cantităţi de gunoi şi moloz importante, perimetrul semănând de la distanţă cu o groapă de gunoi. Ultimul şi cel mai important aspect este ca paintball-ul jucat în această locaţie nu este cel ce a degradat zona”.

„Cauciucurile menţionate în articolul dumneavoastră nu au fost puse peste vestigiile romane. Ele au fost (din cate am înţeles) găsite în perimetrul clădirilor dezafectate”, mai precizează Vlad T. Aşadar, chiar şi jucătorii de paintball au fost deranjaţi de dezastrul de la Tirighina – Barboşi. Numai autorităţile care au în grijă zona (în special Primăria şi Direcţia pentru Cultură) par să nu se sinchisească.

În ce priveşte celelate remarci ale semnatarului dreptului la replică facem precizarea că „Viaţa liberă” nici măcar nu a insinuat că jocurile de paintball ar fi distrus situl. Nici vorbă.

Textul publicat la sfârşitul săptămânii trecute semnala faptul că în zonă au loc cu totul alte activităţi decât cele culturale. Precizăm că, într-adevăr, fotografia de pe prima pagină este editată în computer tocmai în ideea de a ilustra activităţile desfăşurate în zona sitului arheologic.

De asemenea, mai trebuie spus că bilele au fost găsite pe tot situl, inclusiv printre ruinele vechi, nu doar printre dărâmăturile de lângă şosea, zona care face, de asemenea, parte din situl arheologic.

În orice caz, mai menţionăm faptul că ţinta noastră nu este nici pe departe „comunitatea de paintball”, pe care o respectăm. Ţintele noastre sunt cei care nici măcar nu se sinchisesc de un monument istoric ajuns într-o stare mai mult decât jalnică.

Citit 956 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.