Risotto cu fructe de mare. Un preparat de inspirație italiană

Risotto cu fructe de mare. Un preparat de inspirație italiană
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Risotto înseamnă în italiană "orez mic" și reprezintă una dintre cele mai populare și gustoase mâncăruri ale țării lui Galileo Galilei. Deși există numeroase variante, toate au la bază orezul italian care asigură reușita acestei rețete.

Tehnica realizării de risotto a apărut probabil fiind inspirată de modul în care se fierbea porridge-ul sau mămăliga românească, în lapte, apă sau supă până se înmoaie. De fapt, un fel de mâncare din orez cu lapte și zahăr, "rixo in bona manera" (orez într-un mod bun), a fost documentat în Veneția din secolul al XIV-lea. Există sute de feluri de risotto, variind felurile de condimente folosite pentru aromă.

Ingrediente: 150 g orez pentru risotto gen Arborio, Vialone nano sau Baldo, 250 g fructe de mare (creveți, caracatiță, midii, sepie), 50 g unt, 1 cățel usturoi, 1 ardei mic iute roșu uscat, aproximativ 1 l supă vegetală, 50 ml vin alb, pătrunjel (opțional), parmezan (opțional), sare, piper

Preparare: Punem untul într-un wok sau o tigaie încăpătoare, pe foc mic. În momentul în care untul s-a topit, adăugăm cățelul de usturoi tăiat mărunt și ardeiul iute. Călim câteva secunde, atenție să nu ardeți usturoiul, după care adăugăm orezul. Sotăm câteva minute, iar în momentul în care capătă un aspect translucid, adăugăm fructele de mare și o lingură rasă de pătrunjel tocat mărunt. Amestecăm orezul cu fructele de mare, circa 3-4 minute, și apoi adăugăm vinul. Lăsăm să se evapore alcoolul complet și începem să adăugăm supa treptat. Pentru început adăugăm 1 polonic de supă peste orez și amestecăm bine. Adăugăm al doilea polonic de supă numai în momentul în care primul polonic a fost absorbit complet de orez. Circa 4 polonice de supă. La sfârșit condimentăm cu sare și piper și adăugăm 2-3 linguri de parmezan ras fin sau pecorino. Servim imediat deliciosul nostru risotto cu fructe de mare.

Sfaturi pentru un risotto ca la carte

Pentru risotto orezul nu se fierbe până devine păstos. Bobul de orez trebuie să se simtă în momentul în care îl mestecăm. Risotto nu trebuie să aibă o consistență uscată sau  lichidă, ci cremoasă. Întotdeauna risotto se servește imediat după preparare. Dacă îl reîncălzim, își pierde din savoare. Timpul de preparare este de maximum 45 de minute, așadar sfatul nostru este să îl gătiți și să îl mâncați imediat după preparare.

Citit 778 ori Ultima modificare Sâmbătă, 30 Septembrie 2023 19:25

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.