Platingul - Arta din farfurie. Călătorie culinară inedită

Platingul - Arta din farfurie. Călătorie culinară inedită
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Înainte de a aduce delicatesele la masă, oprește-te! Mâncarea, înainte de a încânta papilele, captează privirea. Este timpul să impresionezi prin prezentarea preparatului, chiar înainte ca furculița să alunece spre farfurie.

Iată câteva sfaturi care îți vor permite să îți răsfeți familia și să îți surprinzi oaspeții.

Înălțimea contează!

Unul dintre cele mai populare stiluri de plating este cel bazat pe formele verticale, în care o piesă-vedetă este pusă în valoare de alte elemente mai mici. De pildă, poți opta pentru cotlete de miel pe care să le aranjezi ca într-un mănunchi, într-o parte a farfuriei, și în cealaltă să așezi un cartof copt sau piure și o sosieră din ceramică, în care să pui sos de usturoi. Poți orna cu crenguțe de rozmarin și roșii cherry. Aceeași variantă de plating poate fi o idee minunată în cazul unei fripturi de vită așezate pe un pat de piure, cu frunze de rucola și puțin sos alături.

Combină!

Acordă atenție texturilor și aromelor, pentru ca ele să se combine armonios. Pregătește legume la cuptor (broccoli, roșii cherry, baby carrot) pe care să le așezi deasupra unui file de pește tras la tigaie, pus pe un pat de orez negru, și completează cu un sos de mango. Sau construiește un turnuleț din chipsuri de ciocolată, căpșuni și frișcă, presărate cu niște crocant de migdale.

Colorează!

La fel ca armonia aromelor, și cea a culorilor are o importanță deosebită și, când vine vorba despre preparatele culinare sau deserturi, aceasta joacă un rol esențial. Când decorezi, optează pentru vegetale proaspete, bucăți de fructe, crenguțe, sosuri, flori, nuci, amestecuri creative. Folosește culori îndrăznețe, dar nu exagera. Chiar și un simplu pui la cuptor va arăta senzațional dacă decorezi platoul cu niște crenguțe de brad sau rozmarin și niște felii de portocale.

Fii atent la cantitate!

Ai grijă la cantitatea de mâncare de la final. Nu aglomera farfuria, dar nici nu lăsa mesenii flămânzi. Încearcă să servești porțiile necesare pentru a satisface foamea, dar fii pregătit și în cazul în care cineva mai dorește în plus. Prin urmare, este mai bine să gătești puțin mai mult, ținând cont de numărul persoanelor de la masă și de vârsta lor (adulți sau copii).

Citit 660 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Decembrie 2023 13:54

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.