Salată de vinete cu tahini și usturoi, în stil oriental

Salată de vinete cu tahini și usturoi, în stil oriental
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Salata de vinete baba ganoush (baba ghanouj sau baba ghanoush) face parte din zestrea culinară levantină (adică a Orientului Apropiat), fiind una dintre gustările clasice care se numesc "meze"

Acest fel se prepară în Liban, Siria, Iordania, Israel, Palestina, dar și în anumite zone din Turcia unde se numește „babaganuş” sau ”abugannuş”. De acolo vine tradiția coacerii vinetelor pe jar sau pe plită și prepararea în diferite moduri a miezului alb al acestora. Baba ganoush se aseamănă la textură cu salata de vinete „românească”, doar că are cu totul alt gust și aromă. Este o salată de post, vegană. Baba ganoush autentică conține doar vinete coapte și tocate, pastă de susan (tahini), usturoi, lămâie, ulei de măsline și sare.

În unele regiuni se folosesc condimente orientale (chimion sau cumin, semințe de coriandru) sau se adaugă frunze de pătrunjel verde. Mutabbal este o altă salată de vinete mai complexă, cu mai multe arome și care conține usturoi, ceapă și iaurt.

Ingrediente pentru salată: 700 g vinete (cântărite crude) sau 350 g vinete coapte și scurse, 2 lingurițe de tahini (pastă de susan), 2 căței de usturoi, zeama de la ⅓ de lămâie, sare după gust, 30 ml ulei de măsline sau de floarea-soarelui; pentru decor: 10 ml ulei de măsline, semințe de susan încălzite în tigaie.

Preparare: Cel mai important lucru care trebuie avut în vedere este acela ca vinetele să aibă coaja arsă (carbonizată), deoarece aceasta dă savoare miezului care va fi folosit ulterior la prepararea salatei baba ganoush. Se coc vinetele pe aragaz, pe plită sau pe grătar, cu flacără deschisă. Odată coapte, acestea trebuie scoase pe tăvi și puse în așa fel încât să stea înclinate, pentru a se scurge o mare parte din sucul acestora. Apoi, se decojesc vinetele și se pune miezul la scurs într-o strecurătoare. Într-un bol se pun vinetele tocate, pasta de susan (tahini) și un praf de sare. Se mixează totul cu mixerul de mână. Uleiul se toarnă treptat, continuându-se mixarea. Nu se pune mult ulei deoarece tahini este foarte gras. Se picură treptat și zeama de lămâie. Sarea și lămâia se pun după gust și e mai bine să fie dozate treptat.  Se adaugă și usturoiul zdrobit (dat prin presă) și se mai mixează câteva secunde. Pentru decor, se stropește salata cu un pic de ulei de măsline și se presără cu semințele răcorite de susan copt.

(sursa: savoriurbane.com)

Secrete pentru copt vinete corect

Cea mai cunoscută și eficientă metodă de a coace vinetele este în contact direct cu o suprafață încinsă sau chiar direct la flacără. Suprafața încinsă poate fi un grătar, un disc, o plită încinsă pe foc de lemne sau chiar pe aragaz. Pe alocuri, coaja trebuie chiar să se carbonizeze, pentru ca vinetele să aibă acea aromă specifică de afumat. Se încinge foarte bine grătarul/discul/plita etc. Se spală vinetele, se zvântă și se înțeapă cu furculița din loc în loc. Astfel, vom preveni explozia acestora în timpul coacerii. Se așează vinetele pe grătar/disc/plita bine încinsă și se coc, întorcându-le și pe o parte, și pe cealaltă, până ce coaja e arsă, iar miezul e foarte moale. Ne putem da seama de cât de moale e miezul apăsând vinetele ușor. Atenție, miezul trebuie să fie moale de la vârf până la codiță, nu doar pe alocuri. În funcție de cât de puternic e focul și de cât de mari sunt vinetele, coacerea poate dura 20-30 de minute.

Citit 424 ori Ultima modificare Sâmbătă, 13 Aprilie 2024 01:20

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro