Ce efecte are sportul asupra sănătății tale

Ce efecte are sportul asupra sănătății tale
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Unul dintre principalele beneficii ale practicării sportului este acela că ne ajută să menținem greutatea sub control. Lucru important, pentru că într-o societate de consum, în care timpul este tot mai redus și în care necesitatea de viteză este tot mai mare, tindem spre obezitate într-un ritm accelerat.

Aceasta nu înseamnă ca sportul poate elimina toate efectele nocive pe care le are un tip de mâncare sau regimul haotic dietetic, dar poate elimina suplimentul de calorii. Dacă este să ne gândim mai practic, 7.000 kcal înseamnă un kg exprimat la greutate, dar în altă ordine de idei numărul de kcal pe care trebuie să îl consume o persoană în decursul unei zile este de 1.800-2.200 kcal /24 ore și aceasta doar pentru a-și menține greutatea și pentru o bună funcționare a organismului.

Dar ce se întâmplă în cazul în care consumăm mai mult? Dacă deja avem o greutate mai mare decât cea necesară, nu este suficient doar a impune o dietă și a ne reduce drastic aportul alimentar, totul se rezumă la sport. Printr-o oră de sport echilibrat de intensitate medie se pot consuma între 500 și 2.000 de kcal într-o singură zi, astfel că sportul poate preveni din tendința de îngrășare, dar poate da înapoi și supraponderabilitatea.

Un alt beneficiu major când vorbim despre sport este cel al imunității. Exercițiile fizice întăresc imunitatea în mod constant și accentuat. Imaginea unui sportiv este cea a unui om sănătos, adică a unui om care nu răcește atât de ușor sau care dacă răcește îi trece mai rapid. Efortul fizic și sportul vor spori imunitatea și vor mări vasodilatația care astfel va asigura un aport sanguin tot mai bun și va întări imunitatea din toate punctele de vedere.

Dacă este să analizăm vasodilatația realizată prin sport, mai trebuie vorbit de încă doi mari beneficiari: creierul și cordul. Creierul este cel mai mare consumator de glucoză, dar și de oxigen. Aportul de oxigen adus pe calea sângelui este îmbunătățit deoarece vasodilatația va asigura un aport tot mai bun de oxigen.

O persoană sportivă care efectuează mișcări fizice constant va reduce semnificativ riscul de boli psihice și îşi va îmbunătăți memoria. Acest aport de oxigen care este adus creierului va preveni o serie de patologii cerebrale și va asigura o foarte bună funcționare a encefalului.

Citit 328 ori Ultima modificare Sâmbătă, 11 Mai 2024 15:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.