Fasmidele – insecte de companie

Fasmidele – insecte de companie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ieri, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, s-a deschis expoziţia temporară intitulată „Fasmidele, curiozităţi ale naturii”, realizată de instituţia gazdă în colaborare cu Facultatea de Biologie din cadrul Universităţii „Al.I.Cuza” din Iaşi.

Peste 100 de vizitatori, în mare parte tineri, au privit cu interes cele 70 de exponate – insecte cu sau fără aripi, experte în arta camuflării, originare din Asia (Malaezia, Indonezia) sau America de Latină (Peru, Mexic, Brazilia).

„Expoziţia va rămâne deschisă până la sfârşitul lunii martie, 2011, şi suntem siguri că va fi un succes”, a declarat Camelia Burluc, managerul Complexului Muzeal gălăţean, motivând: „Cei care ne vor vizita vor avea ocazia să descopere prin intermediul exponatelor o lume mai puţin cunoscută lor, cea a fasmidelor, categorie de insecte ce pot fi considerate curiozităţi ale naturii, prin aspectul şi caracteristicile lor”.

Majoritatea tinerilor prezenţi la vernisaj au recunoscut că nu ştiau până ieri ce sunt fasmidele. „Există în lume oameni care cresc aceste insecte ca pe nişte insecte de companie, fiind uşor de întreţinut. Se fac chiar schimburi de fasmide între aceşti pasionaţi. Ele nu sunt periculoase pentru om, fiind erbivore”, a declarat la vernisaj muzeograful dr.biolog Cecilia Şerban, coordonatoarea expoziţiei.

Ea a explicat: „Mai sunt şi alte ordine de insecte care cuprind anumite specii ce posedă capacitatea de homocromie şi mimetism, dar la fasmide toate speciile au aceste însuşiri. Se pot camufla atât de bine, imitând ramurile şi frunzele, încât nici măcar o pasăre cu ochii ageri nu le poate depista”.

Unele specii de fasmide au şi o altă capacitate aparte: femela se poate reproduce fără a se împerechea cu masculul. Dintr-un ou depus de o femelă iese direct o fasmidă, tot femelă, identică mamei.

Din acest motiv, masculii sunt foarte rari, fiind posibil să nu existe mai mult de un mascul la 4.000 de femele, iar în cazul anumitor specii de fasmide, încă nu au fost identificaţi masculii, după cum am aflat de la Florin Matei, responsabil relaţii publice în cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii.

Cu speranţa că v-am convins că merită să faceţi o vizită la muzeu, vă mai spunem doar că programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 9 şi 17.

Citit 2289 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.