Ingrediente: pentru salată: 500 g de cartofi roșii, 250 g morcovi, 200 g țelină rădăcină, 200 g păstârnac, 100 g mazăre, 200 g castraveți murați, 4 ouă fierte tari, 50 g muștar, sare și piper; pentru maioneză: 1 ou întreg, 250-300 ml ulei, ¼ linguriță de sare, 1 linguriță de muștar, zeamă de lămâie, piper alb
Preparare: Curățăm toate legumele, mai puțin cartofii și mazărea, le spălăm și le punem la fiert cu sare. Cartofii îi spălăm și îi punem la fiert în coajă, în apă cu sare. Separat, tot în apă cu sare, punem și mazărea la fiert. După ce au fiert legumele, le scoatem din apă și le lăsăm să se răcească. Pentru maioneză vom avea nevoie de un mixer vertical. Facem maioneza astfel: punem oul întreg într-un bol, adăugăm restul ingredientelor, punem capacul mixerului și pornim la viteză maximă, fără a mișca. După ce a început să se formeze maioneza, cu mișcări ușoare, ridicând puțin mixerul de pe fundul bolului, încorporăm tot uleiul. Tăiem legumele cubulețe, adăugăm ouăle și castraveții tăiate la fel ca legumele. Punem toate ingredientele și maioneza într-un bol, amestecăm, apoi așezăm salata pe platou sau în boluri individuale.
Maioneză din pufuleți
Prezentăm rețeta din pufuleți pentru cei care își doresc să consume un produs exclusiv vegan.
Ingrediente: 45 g pufuleți sau 1 pungă, 200 ml ulei, 2 lingurițe muștar, 1 lingură zeamă de lămâie, puțină sare
Preparare: Hidratează pufuleții cu apă, aproximativ o cană, apoi stoarce-i și transferă-i în alt castron. Adaugă muștarul, puțină sare și zeama de lămâie. Mixează totul pentru aproximativ 30 de secunde și adaugă uleiul în reprize mici, câte o linguriță - o linguriță și jumătate maxim. Mixează pentru cel puțin 20-30 de secunde până la următoarea repriză. Odată ce maioneza se îngroașă și are ținuta unei maioneze clasice, oprește mixerul. Maioneza cu pufuleți poate fi păstrată mult mai mult timp, în vase de sticlă închise ermetic, timp de 7-10 zile.
De ce merită să încerci maioneza de post
Are mai puține calorii și este mai ușor de digerat. Produsele vegetale, precum maioneza de post, sunt mult mai ușor de digerat și mai sănătoase și, totodată, au mai puține calorii. Acesta este motivul pentru care tot mai mulți oameni doresc să adopte o alimentație vegană și să reducă pe cât pot de mult sau chiar în totalitate consumul produselor de origine animală.
Există multe rețete savuroase și ai de unde alege. Maioneza de post se poate prepara după diverse rețete și conține în totalitate ingrediente vegane, precum cartofii, muștarul, uleiul, laptele de soia sau avocado. Gustul ei poate fi îmbogățit, după preferință, cu usturoi, rozmarin, mărar, pătrunjel sau alte arome.
Maioneza de post se prepară foarte ușor, în maximum două minute, dacă ai ingredientele pregătite. Mai mult, riscul de a se tăia este mult mai mic decât în cazul versiunii clasice. Efectiv, dacă nu te vei grăbi, nu ai cum să greșești!