Unde schiem de sărbători?

Unde schiem de sărbători?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Unii meteorologi anunţă că vine iarna… adică va ninge şi pe plaiurile româneşti. Nu e prea greu de crezut, mai ales că la munte deja a nins anul acesta, încă din octombrie.

Săptămâna trecută v-am prezentat câteva oferte pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă pe Valea Prahovei. Revenim la aceeaşi zonă pentru a vorbi, de data aceasta, despre cele mai populare pârtii din ţara noastră. Agenţiile de turism au lansat demult ofertele şi se pare că românii sfidează criza şi îşi fac rezervări pentru o porţie de schi în perioada sărbătorilor.

Dacă nu v-aţi hotărât încă unde veţi schia iarna aceasta, noi ne-am gândit să vă oferim câteva repere despre cele mai populare pârtii. Vedetele sezonului Cea mai solicitată rămâne, ca în toţi anii, Poiana Braşov. Considerată cea mai luxoasă staţiune de la noi din ţară, cel puţin pentru sporturile de iarnă, Poiana Braşov oferă multe alte variante de petrecere a timpului liber: un patinoar artificial, un centru de echitaţie, plimbări cu sania, închiriere de ATV-uri şi snow-mobile, paintball şi parapantă. Staţiunea este perfectă pentru toţi iubitorii sporturilor de iarnă, indiferent dacă sunt sau nu experimentaţi. Cele 12 pârtii de schi, împărţite pe grade de dificultate (uşoare, medii şi dificile), sunt făcute în aşa fel încât fiecare schior să îşi poată alege locul unde vrea să îşi practice sportul favorit. În Poiană există două telecabine şi o telegondolă de mare capacitate care-i pot duce pe turişti până sus, pe pârtii. Aici există, de asemenea, şi o reţea de teleschiuri. În ceea ce priveşte bugetul necesar pentru sărbători, Crăciunul la un hotel de trei stele în Poiană costă între 250 şi 350 euro de persoană, iar Revelionul între 400 şi 650 euro de persoană.

Nu degeaba este recunoscută ca o staţiune de lux. Anul acesta hotelurile au pregătit şi servicii all-inclusive, chiar dacă schiorii nu sunt foarte atraşi de ele. Pe pârtii la Predeal Şi staţiunea Predeal este renumită pentru sporturile de iarnă. Avantajul celor care merg în Predeal constă în faptul că pârtia de Clăbucet este luminată, ceea ce prelungeşte ziua de schiat. Staţiunea dispune de multe hoteluri şi vile moderne, dar cazarea se poate face şi în locuinţe private. Staţiunea Predeal este ideală atât pentru schiorii avansaţi, cât şi pentru începători şi copii. Preţurile (despre care am mai scris) practicate în aceasta zonă nu sunt foarte scăzute, ajungând de la 500-700 lei de persoană de Crăciun până la 1.500-2.000 lei de persoană pentru petrecerea de Anul Nou.

Poiana Braşov şi Predealul sunt cele mai căutate staţiuni pentru sporturile de iarnă, dar nu sunt singurele. Cei care vor să practice sporturi de iarnă (schi, placă, săniuş etc) şi preferă staţiunile mai puţin aglomerate, pot să îşi caute un bilet la Sinaia, Azuga, Buşteni, Parâng, Rânca, Borta, Păltiniş, Vatra Dornei, Semenic, Bâlea Lac (preţurile aici sunt destul de piperate), Arieşeni sau Bran. Pe Valea Prahovei sau în Austria? Ştim că avem o ţară frumoasă şi că se fac concedii frumoase în staţiunile româneşti. Dar, din punct de vedere financiar, străinii au oferte mult mai atractive. De exemplu, la un hotel de patru stele de pe Valea Prahovei, pentru trei nopţi de Revelion, cu servicii all-inclusive (mâncare şi băutură la discreţie), biletul costă 450 de euro de persoană. În afară de preţul biletului, turiştii trebuie să mai scoată din buzunar destul de mulţi bani pentru distracţia de pe pârtie (telescaun, închiriat schiuri şi, eventual, transportul de la hotel către pârtie).

Dacă veţi pleca în Austria, în cei 450 de euro pe care îi veţi achita la recepţie pentru aceeaşi perioadă a anului, veţi avea asigurate şi toate servicii de pe pârtie (inclusiv transportul de la hotel către pârtie şi retur). Dar totul depinde de dorinţa fiecăruia. Nu ar fi rău, dacă vă bate un gând de plecare, să vă căutaţi deja oferte, pentru că cele mai bune şi mai ieftine se dau primele.

Citit 903 ori Ultima modificare Joi, 10 Noiembrie 2011 15:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.