Zacusca de pește este un preparat aparte, cu un gust unic. Seamănă la gust cu o conservă de pește în sos tomat, dar e mult mai gustoasă. Recomandarea specialiștilor este să pregătiți porție triplă, atât este de bună.
Ingrediente: 3 kg pește (fără cap și coadă), 1,5 kg ceapă, 500 grame morcov, 2 kg roșii cărnoase, bine coapte, 2 kg ardei roșii capia mai cărnoși, 500 ml ulei, 250 ml oțet, 1 linguriță zahăr, sare, frunze dafin, ardei iute, piper, usturoi.
Preparare: Peștele curățat, tăiat bucăți, se pune la fiert în apă cu sare și oțet, cât să acopere peștele. Se spumează și se fierbe până când carnea se desprinde de pe os. Se lasă la răcit, apoi se curăță carnea de pe oase. Dacă mai rămân eventuale oscioare mici, care au scăpat, se vor alege la tocat sau se dizolvă în oțet, la fiert. Se poate da peștele prin mașina de tocat sau pur și simplu se rupe în bucăți. Separat se face zacusca, la fel ca varianta tradițională. Ceapa mărunțită și morcovul dat pe răzătoarea mare se înăbușă în ulei cu apă, până se înmoaie, se adaugă ardeii copți, se lasă să dea câteva clocote și se adaugă roșiile făcute suc sau curățate de semințe și pielițe și apoi date prin mașina de tocat sau robot. Se lasă la fiert până se leagă sosul, se pun peștele, frunzele de dafin, sare, piper, un ardei iute tăiat mărunt, 2-3 căței de usturoi și o lingură zahăr. Se lasă la fiert și se adaugă după gust zeama rămasă de la fierberea peștelui. Se lasă la răcit, se scot foile de dafin, se pune în borcane și se sterilizează la bain-marie, o oră din momentul în care au dat în fiert. Se scot fierbinți, se așază între pături și se lasă 3-4 zile să se răcească încet. Se depozitează în loc răcoros, de preferat în debara și poate fi consumată, cu gust intact, tot timpul anului. Dacă aveți musafiri, desfaceți un borcan cu zacuscă de pește și gata aperitivul!

