Doi inventatori şi o maşină în miniatură

Doi inventatori şi o maşină în miniatură
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

La ediţia din acest an a Salonului internaţional al cercetării ştiinţifice, inovării şi inventicii „Pro Invent”, de la Cluj, gălăţenii Claudiu Şovăilă şi Aurelian Crăescu au primit Diploma de excelenţă şi medalia concursului pentru invenţia lor – un automodel electric off-road multifuncţional, cu design propriu. Claudiu Şovăilă (în proprietatea căruia se află modelul) are 24 de ani şi a absolvit Facultatea de Mecanică, specializarea Mecatronică, în 2011. În prezent urmează masterul în Instalaţii şi sisteme integrate de fabricaţie şi lucrează ca inginer proiectant la o firmă de sisteme multi-touch.

Braţul robotic multipremiat

Nu este prima reuşită a tânărului, până acum Claudiu are deja o colecţie impresionantă de diplome şi premii la concursurile şi sesiunile ştiinţifice la care a participat. În anul al doilea de facultate a realizat, împreună cu Aurelian Crăescu, un braţ robotic cu şase grade de libertate, premiat de patru ori. „Atunci, în anul doi, am învăţat ce înseamnă mecatronica – o îmbinare între mecanică, informatică şi electronică, ce le înglobează pe toate trei, iar produsele rezultate sunt, de regulă, roboţi”, spune Claudiu. „Am încercat să fac un robot industrial pe înţelesul meu. Am lucrat la acel manipulator timp de trei luni şi l-am făcut, în mare parte, din obiecte reciclabile, împreună cu colegul meu, Aurelian, de la care am învăţat foarte multe”. Începând din anul trei de facultate, Claudiu Şovăilă a obţinut, cu cel mai mare punctaj, o bursă de performanţă acordată de Facultatea de Mecanică.

Automodelul off-road premiat la Cluj s-a născut din pasiunea lui pentru acest sport. „Pe internet am văzut modele care sunt foarte scumpe şi atunci m-am gândit: de ce să nu-mi construiesc propriul automodel off-road? L-am realizat tot împreună cu Aurelian. Cântăreşte 3 kilograme, are motor electric iar distanţa între roţi este de 40 de cm”.

Tinerii nu s-au oprit aici. Au mai cooptat un coleg, pe Andrei Stoica, şi împreună au construit  un alt automodel, on-road, de viteză mai mare (până la 45 de kilometri pe oră), cu motor de drujbă. „Am construit platforma maşinii adaptată acelui motor, folosind lanţuri şi pinioane de bicicletă”, povesteşte Claudiu. Cel de-al doilea model cântăreşte 20 de kilograme, are dimensiuni mai mari (80 de cm între roţi) şi a constituit lucrarea de licenţă a lui Andrei. Anul trecut şi acesta a fost premiat, atât la Galaţi, cât şi la Timişoara.

Claudiu nu are astâmpăr: „La Pro Invent, fiind în preajma mai multor inventatori, mi-au  venit noi idei, pe care încerc să mi le conturez pentru a le materializa”. La 24 de ani, tânărul are jobul visat, unde îşi poate pune ideile în practică de la faza de proiect până la cea de construcţie. Visul său cel mai mare este să realizeze dispozitive şi aparate de care să se poată bucura toată lumea. „În momentul de faţă, prin ceea ce fac, pas cu pas, pot spune că sunt în acel vis”, conchide tânărul.

Citit 1775 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Aprilie 2012 17:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.