Artă din metal şi ceramică dentară: Tehnica inedită a lui Oleg Fulga

Artă din metal şi ceramică dentară: Tehnica inedită a lui Oleg Fulga
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Oleg Fulga este tehnician dentar (a absolvit Colegiul de Medicină din Bălţi) şi a descoperit, acum un an şi jumătate, o tehnică nouă, prin care pot fi create bijuterii, în special pandantive, din materiale neconvenţionale: ceramică dentară şi metal (Crom-Nichel). Are până acum peste 50 de astfel de bijuterii, la care a lucrat foarte mult: o piesă se realizează cam într-o lună, ceramica se coace în cuptor special, la 950 de grade şi sunt necesare 40 de arderi de câte o jumătate de oră. A durat mult până a descoperit cum poate fi modelat metalul, a modificat programele, le-a adaptat. „Mai întâi se modelează un fel de matriţă din ceară, cu spatulă electrică, picătură cu picătură, pe un suport. Apoi se ambalează într-o chiuvetă specială, unde ceara este înlocuită cu metalul, într-un aparat de turnare cu inducţie. Temele sunt abstracte, de obicei pornesc de la o idee, pe care o adaptez, pe parcurs, după inspiraţie. Apoi metalul se prelucrează, se sablează, se degresează şi încep să pun ceramică dentară – un praf care se amestecă cu un lichid special şi cu pensula, se ia tot picătură cu picătură, se aplică şi se coace în cuptor. Pentru modelaj şi turnare se foloseşte tehnologie dentară”, explică tehnicianul.

În aparatură a investit câteva mii de euro. În luna martie a avut o expoziţie la Muzeul de Istorie, care a avut ecouri: „Unii zic că sunt gablonţuri, alţii zic că e artă, unii nu înţeleg, alţii apreciază”. 

„Eu nu fac bani, fac medicină”

Oleg a venit în România în 1998: „Am avut o ofertă la Bucureşti, dar n-am vrut să rămân acolo, am părinţii la Cimişlia şi am zis că e mai bine să vin la Galaţi. Eu nu fac bani, eu fac medicină şi ofer, la lucrările mele, garanţie pe viaţă. Am lucrat mai întâi la Ceradent, iar din 1999 mi-am deschis propriul cabinet stomatologic. Soţia mea, Maria, este inginer metalurg, iar acum s-a făcut şi ea tehnician dentar: ea mă ajută foarte mult cu idei şi la unele etape care sunt mai uşoare”.

Maria Fulga recunoaşte, la rândul său: „Îi apreciez munca lui Oleg şi îl susţin. Avantajul meu este că pot purta bijuterii unicat. E frumos ceea ce face. A început cu un fluture pe dinţi, o piesă demonstrativă, care a primit Premiul al II-lea la concursul creativ din cadrul Congresului „Zilele tehnicii dentare” de la Sinaia. Apoi a început să-mi ofere flori inedite, din aceste materiale”, spune, zâmbind, soţia lui Oleg.

„Gigi şi Jana Andreescu mi-au dat  multe idei ca să mă apropii de artă cu lucrările mele şi le mulţumesc”, afirmă Oleg, adăugând: „Pe viitor am de gând să fac lucrări mai ample, pe teme inspirate din cultura secolelor XVII-XVIII. Mi-aş dori să realizez, cu sprijinul unui post de televiziune, un episod pilot în care să povestesc tehnica mea, pentru că sunt convins că mulţi oameni fac lucruri deosebite, dar nu îi ştie nimeni”.  Cei doi soţi vor deschide în luna martie a anului viitor o nouă expoziţie, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii.

Citit 4846 ori Ultima modificare Duminică, 02 Decembrie 2012 13:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.