Exclusivitate: Uninvented Theatre şi… picătura de magie. „Dansul este biletul spre o lume mai bună” - Momo
Foto: Foto: PRO TV

Exclusivitate: Uninvented Theatre şi… picătura de magie. „Dansul este biletul spre o lume mai bună” - Momo
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 Povestea lui Momo de la „Românii au talent”


Momo Peter Sanno, balerinul care a cucerit, alături de colegii săi din Uninvented Theatre, atât juriul cât şi publicul cu evoluţia lor în cadrul emisiunii „Românii au talent”, are 32 de ani şi este gălăţean.

Dansează de când avea 10 ani. Astfel că poemul coregrafic pe care l-am urmărit în emisiune are, de fapt, o istorie de 22 de ani de studiu asupra dansului: „La început nu ştiam ce mă aşteaptă. Eram pasionat de mişcare, de dans, dar nu stilul de dans clasic a fost cel care m-a atras, ci dansul modern, cu care am intrat în contact „la distanţă”, prin prisma câtorva emisiuni de cultură în care era prezentată trupa de dans a Televiziunii din Berlin. Cu acel tip de mişcare am asociat eu dansul”, declară Momo, cel care ulterior, a absolvit, în 2001, Academia de Balet „John Cranko” din Stuttgart, Germania.

"Mişcarea este emoţie, trăire"

Dansează pentru el, pentru sufletul lui, nu pentru a demonstra cuiva ceva:  „Nu mi-a plăcut niciodată ideea de competiţie, nu cred că dansul este o competiţie cu cei din  jur. Competitivitatea te ajută să dai mai mult, să treci peste unele limite. Lucrezi ca să devii tu mai performant şi nu pentru a te întrece cu altcineva. Dansul a fost şi este biletul spre o lume mai bună. Fiecare mişcare este un altfel de cuvânt, e emoţie, trăire, iar înlănţuirea acestor mişcări produce momente unice. Dansul poate fi o picătură de magie”.

A fost plecat în toată lumea. A studiat, a învăţat, a dansat pe scenele lumii, dar s-a întors, de fiecare dată, acasă: „Îmi doresc să mă stabilesc definitiv în ţară, dar încă îmi place să călătoresc, să vad lucruri noi, să fiu în legătură directă cu alţi artişti şi acest lucru nu prea se împacă, în cazul meu, cu cimentarea într-un anume loc. Lumea este frumoasă, merită explorată, văzută, cunoscută, să te laşi pradă imprevizibilului şi să te laşi surprins de toate aspectele ei. Mi-ar plăcea să pot face mai multe proiecte în ţară, să dezvolt noi concepte şi să aduc aici genul de spectacole care m-au uimit pe unde am fost. Vreau să colaborez cu prieteni din SUA, Brazilia, Haiti, să organizez worksop-uri, dar aici nu depinde doar de propria dorinţă, ci şi de dorinţa publicului de a vedea ceva nou, de a participa la astfel de evenimente. Şi mai depinde de disponibilitatea teatrelor, a centrelor de cultură şi a oamenilor care le conduc de a oferi  publicului lor ceva inedit”.

Povestea roboţelului Eva

Pe scenă, la „Românii au talent”, Momo a fost însoţit de roboţelul „Eva”, mânuit de patru dansatori din trupa Uninvented Theater: „Ana Crăciun, George Simian, Ana Maria Cucuta şi Cristina Andreea sunt oamenii din spatele Evei. Toţi au absolvit UNATC şi, în paralel, dezvoltă proiecte artistice proprii. Colaborarea mea cu Uninvented Theater - proiect iniţiat de Ana Crăciun şi Ana Maria Cucuta, a survenit în urma unei dorinţe de a face ceva nou, deosebit, în primul rând o provocare pentru noi. Cu Ana Crăciun am mai colaborat şi în cadrul spectacolului „Exil în pământul uitării”, regia şi conceptul coregrafic aparţinându-i  Andreei Tănăsescu (spectacol care a câştigat Premiul I la Gala Teatrului Tânăr, în 2010 – n.n.). Ideea de a colabora mai mult, de a combina dansul şi marionetele construite de Ana Crăciun au condus şi la construirea acestui poem coregrafic, prezentat în cadrul emisiunii Românii au talent, participarea fiind sugerată de către Ana Crăciun”, mărturiseşte Momo.

Arta e pasiune şi libertate

Pentru el, dansul este „mult mai mult decât mişcare; ajunge să fie un stil de viaţă, de exprimare, de trăire. Dansul este pasiunea revărsată a sufletului, trăită prin fiecare celulă a corpului care, odată armonizată cu libertatea minţii, face ca această pasiune pentru dans să devină artă. Artă asupra căreia însuşi timpul ia o pauză şi priveşte spre locul unde ea se desfăşoară”.

Ecourile în urma participării la emisiunea „Românii au talent” sunt, pentru Momo, „neaşteptat de frumoase şi încurajatoare. E frumos să observ că dorinţa de a face ceva frumos a avut un asemenea impact. Vom vedea ce urmează. Atât pentru mine, cât şi pentru cei implicaţi în acest proiect, viitorul rămâne de descoperit”.

În pagina de Cultură de sâmbătă vom afla care au fost oamenii care i-au marcat destinul lui Momo.

Citit 2668 ori Ultima modificare Marți, 26 Martie 2013 17:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.