Avantajele caselor din lemn: Locuinţa construită în 12 ore

Avantajele caselor din lemn: Locuinţa construită în 12 ore
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În România există prejudecata de a lega noţiunea de case din lemn de cea de perisabilitate, de viaţă scurtă şi de provizorat. Contrar acestor prejudecăţi, în SUA 90% din locuinţele unifamiliale sunt construite în acest sistem, folosind lemnul şi derivatele acestuia ca materiale de bază. Toate acestea pentru că acest sistem asigură avantaje certe: timp de execuţie redus, preţ mai scăzut pe metrul pătrat; microclimat sănătos conferit de folosirea materialelor naturale, rezistenţa seismică datorată elasticităţii lemnului şi folosirii pieselor metalice de consolidare a îmbinărilor spaţiale.

Casa asamblată în 12 ore

Mai mult decât avantajele pe care le are o casă de lemn, într-o fabrică din Bacău se fac locuinţe din lemn care se asamblează în 12 ore. Merg bine la export, căci românii sunt încă destul de conservatori. La noi este la moda tot cărămidă. O mână de muncitori, 12 ore de muncă şi casa este gata. Casele care se ridică intr-o zi se construiesc la Moineşti, un oraş situat la 40 de km de Bacău. Aici, într-o fabricuţă, 50 de oameni, tâmplari de meserie, prelucrează şi montează lemnul adus tocmai din Germania. Costică Cernat a fost primul angajat al fabricii. Numărul tâmplarilor a crescut de la an la an, iar acum are cine să-i ţină companie în pauzele scurte. Angajaţii tratează lemnul contra mucegaiului şi al insectelor şi taie la milimetru bucăţile de lemn. Fiecare parte se îmbină perfect cu o alta. Până acum, toate locuinţele au mers la export. Cele mai multe în Franţa. Străinii sunt mai receptivi la nou şi au descoperit avantajele unei astfel de case: iarna sunt călduroase şi vara răcoroase. În plus, facturile la căldura sunt mici.

Răzvan Cazacu se ascunde în spatele afacerii. Are 40 de ani şi este avocat de meserie. A colindat apoi toată Europa şi a furat meseria de la străini. A făcut poze în fabricile lor, iar apoi a construit în România utilaje identice.

Răzvan Cazacu vorbeşte despre avantajele caselor cu structură de lemn - izolaţia termică superioară la o suprafaţă utilă mai mare datorită pereţilor mai subţiri, reducerea cu până la 75% a facturilor la energie, rezistenţa la cutremure de 9 grade Richter, timpul scurt de construcţie şi impactul redus asupra mediului înconjurător. Construcţia unei case cu structură de lemn consumă mai puţină energie decât construcţia cu beton şi cărămidă, iar emisiile de substanţe poluante în procesul de construcţie sunt cu până la 23% mai scăzute în cazul acestor case.

Lemn din afara României

Cu toate că fabrica este în România şi am avea lemn, patronul fabricii aduce materialul din Germania. “Aducem lemnul din Germania, din păduri unde se aplica o politică de împădurire controlată. Lemnul este uscat şi tăiat exact la standardele dorite de noi şi trimis în România. Pereţii sunt asamblaţi în fabrica noastră de la Moineşti, în condiţii de temperatură şi umiditate controlate, pe baza unor programe computerizate din Germania, Franţa şi Anglia. În acest fel încercam să reducem la minim perioada pe care materialul de construcţie o petrece afară, pe şantier”, a explicat Răzvan Cazacu.

Citit 3560 ori Ultima modificare Vineri, 19 Aprilie 2013 16:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.