Cutremurele de la Izvoarele nu sunt un fenomen unic în lume. Un caz similar a avut loc luna trecută în America

Cutremurele de la Izvoarele nu sunt un fenomen unic în lume. Un caz similar a avut loc luna trecută în America
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O uzină din SUA, statul Oklahoma, care se ocupa cu debarasarea reziduurilor obţinute în urma diferitelor procese tehnologice – apă poluată – a fost închisă după ce la doar două săptămâni de la începerea activităţii numeroase cutremure mici, de suprafaţă, au zguduit comunitatea.

Uzina injecta apa poluată la adâncimi mari pentru a evita poluarea solului şi a pânzei freatice. Activitatea propriu-zisă a început pe 3 septembrie, iar cutremurele au apărut după doar două săptămâni. După o scurtă perioadă de analiză şi studiu a fenomenului seismologii au concluzionat că, cel mai probabil, de vină este uzina şi activitatea acesteia. Pe măsură de cutremurele au devenit tot mai dese şi au atins magnitudini de 3,4 grade pe scara Richter, majoritatea dintre ele având epicentrul exact în locul unde reziduurile erau injectate, autorităţile locale au decis că cea mai bună soluţie este închiderea uzinei.

Din păcate articolul publicat pe site-ul stateimpact.npr.org nu menţionează şi dacă soluţia a fost eficientă sau dacă activitatea seismică a scăzut. Totuşi, se pare că cercetătorii americani sunt din ce în ce mai convinşi că seismele sunt produse de activităţile de injectare a reziduurilor în subteran şi de explorarea gazelor sau a petrolului, deoarece începând cu 2013, când foarte multe uzine de acest fel au fost puse în funcţiune, cutremurele s-au intensificat de-odată în tot centrul Americii.

În clipul de mai jos este explicată legătura dintre activitatea acestor uzine şi cutremurele generate:

Citit 2047 ori Ultima modificare Luni, 27 Aprilie 2015 17:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.