Transilvania, destinaţia viitoare/ Clujul, cel mai primitor oraş din Europa

Transilvania, destinaţia viitoare/ Clujul, cel mai primitor oraş din Europa
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dacă n-ai păşit până acum pe meleagurile Clujului, atunci nu mai sta pe gânduri. Turiştii străini tocmai l-au votat ca fiind cel mai primitor oraş din Europa. Iată câteva argumente ca să îşi faci drum prin Transilvania.

Istorie

Dacă iei în consideraţie argumentul istoric, atunci ar trebui să ştii că, alături de Bistrița, Sibiu, Braşov, Sebeș, Mediaș şi Sighişoara, Clujul este una dintre cele şapte cetăţi medievale săseşti care au dat numele german al Transilvaniei („Şapte Cetăţi”). Localitatea apare menţionată prima oară din anul 108 şi primeşte statutul de oraş în 1316. Asta înseamnă aproape 2.000 de ani de atestare.

Evenimente culturale

Dincolo de faptul că are o istorie bogată în spate, Clujul trăieşte cu intensitate în prezent. Autorităţile locale sau diverse asociaţii organizează o serie de evenimente culturale de renume național sau internaţional. Printre acestea se numără Transilvanian Interantional Film Festival TIFF, Comedy Cluj, Transilvania Jazz Festival sau Toamna Muzicală Clujeană.

Muzee unicat

Deşi nu este foarte cunoscut, Muzeul de Mineralogie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai se poate lăuda cu nenumărate colecţii rare. Între acestea se numără singura colecţie de meteoriţi din România.

Muzeul Zoologic al aceleaşi universităţi are ca puncte de atracţie curiozităţi şi rarităţi faunistice romaneşti şi mondiale, dar şi câteva exemplare ale unor specii dispărute definitiv din faună.

Unele dintre cele mai vizitate obiective din capitala Transilvaniei sunt acvariile de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară. Cele 14 acvarii de 300 sau 500 de litri, precum şi acvariul central de 30.000 de litri găzduiesc peste 50 de specii de peşti, de pe toate continentele.

Grădina Botanică găzduieşte peste 10.000 de specii de plante, fiind organizata pe mai multe sectoare: ornamental, fitogeografic, sistematic, economic si medical.

Muzeul memorial dedicat poetului Octavian Goga din Ciucea are o colecţie impresionantă de cărţi, dar mausoleul din beton armat, amplasat pe panta dealului Pleşului, cu o înălţime de opt metri şi o bază de patru metri, atrage cei mai mulţi turişti.

Natură

Cheile Văii Stanciului din judeţul Cluj sunt monumentale, remarcându-se prin verticalitatea pereţilor. Cel mai impresionant element este Cascada Vălul Miresei, cu o înălţime de 20 de metri, situată în arealul comunei Mărgău, localitatea Răchiţele. Zona oferă o privelişte superbă şi pe timp de iarnă, atunci când peretele stâncos îngheaţă.

În municipiul Turda, găsim salina. Zăcământul de sare se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 45 de kilometri pătraţi, iar în prezent salina constituie un adevărat muzeu de istorie a mineritului în sare, pe care îl puteţi vizita, contra a 15 lei.

Pădurea Baciu, respectiv pădurea Hoia sunt două binecunoscute locuri de agrement situate la marginea oraşului. Dincolo de relaxare, zona oferă numeroase subiecte de discuţie pentru cei pasionaţi de fenomenele paranormale, după ce au apărut mai multe fotografii cu OZN-uri în zonă.

Palate, castele, biserici

Clujul e renumit pentru unele dintre cele mai frumoase palate, biserici şi castele din România. Noi enumărm doar câteva dintre ele: Palatul Banffy, Casa Matei Corvin, Biserica Sfântul Mihail, Biserica Franciscană, Biserica Reformată de pe Ulița Lupilor, Palatul Berde, Palatul Toldalagi-Korda, Palatul Wass. În apropierea oraşului pot fi văzute Castelul Banffy de la Bonţida, Castelul Kornis din Mănăstirea, Castelul Kemény-Bánffy din Luncani, Castelul Mikes din Săvădisla, Castelul Bánffy de la Răscruce. Situată la 45 de kilometri de Cluj-Napoca, Mănăstirea Nicula este renumita pentru Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului, despre care se spune ca a lăcrimat timp de mai multe zile în anul 1699.

Mai atractiv decât Atena

Potrivit unui studiu realizat anul acesta de Comisia Europeană, Clujul este cel mai primitor oraş de pe bătrânul continent. Asta în timp ce Atena, de exemplu, se situează la coada clasamentului. Oraşul de sub Feleac este pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte percepţia pozitivă a străinilor care îl vizitează. Clujenii sunt urmaţi de locuitorii din Luxemburg, Cracovia şi Copenhaga. De altfel, Clujul este unul dintre oraşele româneşti cu cei mai mulţi vizitatori străini. În primăvara anului trecut, oraşul a fost vizitat de peste 15.000 de cetăţeni străini.

Studiul, intitulat „Calitatea vieţii în oraşele europene”, este realizat de Comisia Europeană o dată la trei ani. Anul acesta au fost chestionate 41.000 de persoane din 79 de oraşe din UE, dar şi din Islanda, Norvegia, Elveţia şi Turcia.

Citit 1269 ori Ultima modificare Vineri, 18 Octombrie 2013 15:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.