Astronomii gălăţeni ne liniştesc: Cometa ISON nu va lovi Pământul

Astronomii gălăţeni ne liniştesc: Cometa ISON nu va lovi Pământul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Duminică, 20 octombrie, Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă”, prin echipa alcătuită din muzeograful Ovidiu Tercu şi Alex Dumitriu (membru al Astroclubului “Călin Popovici”), a reobservat cometa ISON, raportând către Minor Planet Center mai multe seturi de coordonate ale cometei. Au fost realizate două filme şi două imagini ale cometei ISON. „Descoperită pe 21 septembrie 2012, această cometă a fost observată pentru prima oară în România la Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii, în luna octombrie 2012. De-a lungul ultimului an, am contribuit la rafinarea orbitei acestei comete”, declară Ovidiu Tercu.

ISON va trece cel mai aproape de Soare pe 28 noiembrie 2013, când va fi la aproximativ 1.100.000 km faţă de suprafaţa Soarelui, iar pe 26 decembrie 2013 ea va trece la distanţa minimă faţă de Pământ, de aproximativ 64.2 milioane de km. Ca o comparaţie, distanţa medie Pamânt-Lună este de 384.000 km.

Cui i-e frică de coada cometei?

„Referitor la speculaţiile legate de dimensiunile nucleului cometei, cele mai noi date arată că acesta are în jur de 2 km diametru (celebra cometa Halley are un nucleu de formă alungită, cu dimensiuni de 15 x 8 km). S-a speculat că, după trecerea la periheliu, cometa ISON ar putea lovi Pământul. Însă orbita cometei ISON este foarte bine cunoscută, iar şansele de a lovi Pământul sunt practic inexistente”, a adăugat Ovidiu Tercu.

Referindu-se la speculaţiile care se fac privind efectele negative pe care le-ar avea trecerea Pământului prin coada cometei, specialiştii din cadrul Observatorului Astronomic Galaţi ne asigură: „Pământul nu va trece decât razant prin eventuala coadă a cometei ISON. În plus, particulele care compun coada unei comete sunt foarte mici în diametru, de ordinul centimetrilor (cometele vin dintr-o zonă a Sistemului Solar săracă în roci, dar foarte bogată în gheţuri). Aceste particule din coada unei comete, în momentul în care se intersectează cu Pământul, produc celebrele ploi de stele: de exemplu, Perseidele sunt formate de particulele lăsate în urmă de cometa periodică 109P Swift-Tuttle”, afirmă Ovidiu Tercu.

Pentru a viziona imaginile cu cometa ISON CLICK AICI.

Citit 1499 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Octombrie 2013 18:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.