Turism urban în România: Timişoara te îmbie cu un aer occidental

Turism urban în România: Timişoara te îmbie cu un aer occidental
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aflat la celălalt capăt al ţării, oraşul de pe Bega respiră, cu siguranţă, pentru orice gălăţean care îl va vizita, un aer occidental. Totul e diferit, de la arhitectură şi infrastructură, până la felul de a fi al oamenilor. Parcurile lui fastuoase cu flori exotice, monumentele istorice, străzile largi şi curate te fac să crezi că eşti cu adevărat într-un oraş european. Nu mai amintim că, de acolo, din acest capăt de ţară, a pornit flacăra ce s-a numit „Revoluţia română din 1989”. Motive suficient de puternice pentru a vă face din Timişoara, cel puţin o dată în viaţă, o destinaţie de călătorie.

„Mica Vienă”

Dacă Bucureştiul este „Micul Paris”, atunci Timişoara este „Mica Vienă”. Denumirea s-a impus în timp, datorită stilului arhitectural al clădirilor şi a faptului că, încă din secolul al XVIII-lea, după cucerirea oraşului de către Prinţul Eugeniu de Savoya, în Timişoara s-au stabilit funcţionari şi meseriaşi germani. Aceştia, împreună cu cei care alcătuiau garnizoana militară, au transmis oraşului trăsături germane, caracteristici care nu au dispărut nici în zilele noastre.

Oraşul premierelor

Puţini ţinem minte, pe de rost, cine a inventat un lucru sau în ce loc a fost el prima dată încercat. Ei, dacă vizitaţi Timişoara, trebuie să ştiţi că este un oraş al premierelor.

Între 1735-1737, aici au fost construite prima farmacie şi primul spital civic, cu 24 de ani înaintea Spitalului Universal de la Viena. În 1857, a fost prima urbe din ţară care a beneficiat de iluminat stradal, iar în 1899, de primul tramvai electric. În 1897, în oraşul de pe Bega a fost inaugurat primul oficiu telegrafic. Pe râul Bega a fost construit primul canal navigabil.

„Oraşul trandafirilor”

În peregrinările prin Timişoara te vei opri, fără-ndoială, şi în parcurile care te vor surprinde plăcut şi care au i-au dat supra-numele de „Oraşul trandafirilor”. Parcul Rozelor, numit şi Rozariul Reginei Maria, te îmbie cu nu mai puţin de 600 de specii de trandafiri, renumiţi fie prin parfum, fie prin frumuseţe. Şi în Parcul Botanic, situat în spatele Spitalului Municipal, eşti primit cu o mulţime de flori şi de arbori exotici. O alegere inspirată va fi şi plimbarea pe malul sălbatic al râului Bega, de unde puteţi admira priveliștea minunată oferită de aleile mărginite de magnolii, dar şi de înmiresmatele parcuri.

Sugestie de traseu

Poţi începe raidul prin oraş din Piaţa Victoriei, admirând arhitectura clădirilor istorice şi bucurându-te de mulţimea de porumbei care se adună în acest loc. Următoarea oprire este la Catedrala Mitropolitană „Sfânta Treime”, una dintre cele mai frumoase construcţii bizantine ortodoxe, simbol al Timişoarei. Imediat ce treci de catedrală, întâlneşti Palatul Culturii, care găzduieşte, într-un decor bizantin, spectacole de operă şi de teatru.

Destinaţia următoare este Piaţa Unirii, înţesată de clădiri în stil vienez. Aici găseşti Catedrala Episcopală Sârbă (unde sunt expuse numeroase obiecte de artă bisericească bizantină), Domul Romano-Catolic (cu cele şase altare pictate de un cunoscut artist austriac, cu vitraliile neasemuit de frumoase), Palatul Baroc şi Monumentul Sfintei Treimi.

Clădirea Operei Române şi a Teatrului Național a fost ridicată pe 1.600 piloni uriaşi de lemn, din cauza terenului mlăştinos pe care se află întregul oraş. La acest obiectiv turistic puteţi ajunge traversând zona pietonală din centrul oraşului, unde puteţi admira şi monumentul Lupoaicei cu Remus şi Romulus, simbol al genezei Romei şi implicit al formării poporului român.

Ar trebui să mai vedeţi Castelul Huniazilor, prima clădire atestată istoric a oraşului, Monumentul Fecioarei Maria, Palatul Dauerbach din Piaţa Victoriei, Casa Emmer, aflată în centrul oraşului, şi, de ce nu?, pur şi simplu să porniţi la pas pe străduţe pentru a descoperi alte şi alte comori.

Citit 1322 ori Ultima modificare Vineri, 25 Octombrie 2013 16:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.