Casa Bengescu din Iveşti – un Muzeu al Literaturii cum nu are Galaţiul

Casa Bengescu din Iveşti – un Muzeu al Literaturii cum nu are Galaţiul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La Iveşti va fi un fel de Casă a Colecţiilor... literare. În luna iulie, panglica inaugurală a edificiului va fi în sfârşit tăiată.

Casa în care s-a născut Hortensia Papadat Bengescu va intra astfel în circuitul turismului cultural. Marea romancieră, omagiată ca personalitate interbelică a României, face onoare Galaţiului prin Iveşti, locul ei de naştere.

„În interior va fi o sală dedicată amfitrioanei, e normal aşa” – mi-a explicat directorul Muzeului de Istorie al judeţului, profesorul Cristian Căldăraru. Romanciera (8 decembrie 1876, Iveşti – 5 martie 1955, Bucureşti) a strălucit în perioada interbelică, pentru a fi apoi interzisă de cenzura comunistă.

Cu sponsorizare de la Poştă

Casa de la Iveşti este o filială a muzeului judeţean. „Îl vom avea acolo şi pe poetul Ştefan Petică, şi pe generalul Eremia Grigorescu, care a stat o vreme în Iveşti, şi câteva dintre personalităţile iveştene. Proiectul este făcut, materialele sunt adunate”, ne-a mai spus directorul Căldăraru.

Proiectul este coordonat de profesorul Dan Râpă Buicliu şi muzeograful Gabriela Apostu, de la Muzeu. Pictorul Gheorghe Andreescu a proiectat ambianţa. Casa nu este de patrimoniu - a fost refăcută cu un acoperiş din materiale moderne, în 2005. Din vechea casă, s-a păstrat doar o grindă. Direcţia Poştei Române sponsorizat  refacerea casei cu 1,2 miliarde de lei vechi, iar Consiliul Judeţului a mai alocat aproape un miliard.    

Profesorul Frătiţă - patru decenii de voluntatiat!

„Şi eu aştept să se deschidă. De trei ani aştept!” – ne-a spus custodele filialei muzeului, profesorul iveştean Gheorghe Frătiţă, căruia părintele Jechiu, marele cărturar gălăţean care a slujit 20 de ani şi în comună, i-a fost mentor. Profesorul mi-a arătat obiecte, documente şi fotografii încărcate de ani, care aşteptau doar rafturile şi simezele. „De vreo 40 de ani tot strâng materiale”.

Încă mai vin pe aici autobuze cu elevi de liceu din Brăila, Galaţi sau Bârlad, care studiază opera scriitoarei sau a Ştefan Petică. „Prin 2003, mi-a dat un telefon  directorul Muzeului de Istorie Galaţi, dl Stanciu – fie-i ţărâna uşoară! Mă cunoştea din anii ´70… Mi-a zis: măi Georgică, ştiu că ai strâns câte ceva acolo. N-ai vrea să oficializăm treaba asta? Scrie pe vreo patru pagini cam ce ai şi ce-ai vrea să faci! Mie mi-au ieşit vreo 13, că eu, când e vorba de Iveştiul acesta al meu, îl iubesc prea mult!”

A strâns aici documente şi manuscrise de la patru academicieni, cincisprezece ofiţeri şi  generali de armată, sportivi de marcă, actori... Peste 200 de fotografii!

Aici s-a născut…

Hortensia Papadat Bengescu s-a născut în această casă în 1876, dar n-a stat aici decât doi ani şi jumătate. „A revenit în Iveşti cu puţin înainte de a muri, în 1953”.

Casa a fost sediul Garnizoanei Militare, al cărei şef a fost tatăl scriitoarei. Din 1911, aici era şi un aerodrom militar. În decembrie 1978,  profesorul Frătiţă, directorul căminelor culturale din Iveşti şi preşedinte al Societăţii Culturale „Ştefan Petică”, a organizat un simpozion comemorativ, la centenarul naşterii doamnei Bengescu. Atunci a primit fotografii şi documente, donaţii de la ultima fiica încă în viaţă atunci a scriitoarei: doamna Elena Stamatiadi – era al cincilea copil şi  „febleţea” romancierei, căreia copiii îi spuneau „Mica”.

Din familie, trăieşte un nepot, de 81 de ani: Sorin Papadat, inginer - „cu el se stinge neamul...”

Explicaţii foto:

1 - În locul monumentului din metal, dispărut, al scriitoarei, sculptorul tecucean Dan Mateescu a creat un basorelief în marmură, plasat în faţa Casei Bengescu

2 - Profesorul Frătiţă este aici acasă…

3 - Frumuseţe din alte timpuri: fiica cea mai mică a scriitoarei

4 - Fotografie făcută de romancieră după nunta sa

Citit 1892 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.