Călătorie în Ţara Moţilor/ Spectaculoşii Munţi Apuseni

Călătorie în Ţara Moţilor/ Spectaculoşii Munţi Apuseni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Apusenii reprezintă locul ideal pentru cei care sunt fascinaţi de fenomenele carstice. Împânziţi cu peste 7.000 de peşteri, Munţii Apuseni sunt foarte bogaţi şi în chei, ponoare şi cascade spectaculoase. Tot aici se găsesc cele mai multe şi mai variate rezervaţii naturale din ţară. Aici se afla rezervaţii paleontologice (Detunata, Dealul cu Melci), speologice (Scărişoara, Vadul Crişului, Cetăţile Ponorului) şi chiar forestiere (pădurea Bejan).

Trasee montane

Tocmai pentru a cunoaşte aceste minunăţii ale naturii, este musai să porniţi la pas, pe munte. Iată ce trasee puteţi urma, pe vreme bună.

Plecaţi din Cluj-Napoca spre Oradea şi treceţi prin Huedin, vizitând peşterile din Munţii Bihor. Aceştia sunt renumiţi pentru numeroasele monumente ale naturii: gheţarul şi peştera Scărişoara, peşterile Focul Viu şi Cetăţile Ponorului.

Al doilea traseu este marcat de localităţile Oradea - Beiuş - Stei - Câmpeni - Turda şi cuprinde staţiunile Felix şi Stâna de Vale, peştera Urşilor, gheţarul de la Barsa si Groapa Ruginoasa, rezervaţie naturală. În apropierea localităţii Vascău o să întâlniţi un fenomen unic în ţară: Izbucul de la Călugări, un izvor care apare şi dispare la intervale egale de timp.

Mai puteţi opta pentru traseul Stei - Vârfurile - Brad - Deva. În localitatea Brad puteţi  vizita cel mai preţios muzeu din ţară, şi la propriu şi la figurat - adăposteşte pepite de aur şi pietre de peşteră de o valoare inestimabilă.

Ultimul traseu este Câmpeni - Abrud - Zlatna - Alba Iulia, pe parcursul căruia se află, de asemenea, numeroase obiective turistice. De exemplu, în localitatea Bucium, la 20 de kilometri de Abrud, se află Detunatele, stânci de roci bazaltice, unice în Carpaţi.

Dealul cu melci

Pe partea stângă a Văii Arieşului, la 15 kilometri de Câmpeni şi la 10 kilometri de comuna Vidra, se află o nemaipomenită rezervație paleontologică. Acolo este o zonă superbă numită Dealul cu Melci, un recif de cochilii de melci de mare, care trăiau în urmă cu milioane de ani în acele locuri, scăldate de apele calde ale Mării Tethis. Dealul cu Melci este unul dintre cel mai bogate locuri fosilifere din România.

Peştera Urşilor

Peştera Urşilor este deosebită datorită aglomerării impresionante de formaţiuni speologice. Tot aici s-a găsit un număr mare de resturi fosile ale ursului de cavernă, dispărut în urmă cu 15.000 de ani. Situată la 482 de metri altitudine, peştera este amenajată pe două niveluri. Are o lungime totală de peste 1.500 de metri, dintre care cei circa 700 de metri ai nivelului inferior reprezintă rezervaţie ştiinţifică.

Gheţarul de la Scărişoara

Peştera Scărişoara (FOTO) sau Gheţarul de la Scărişoara adăposteşte cel mai mare gheţar subteran din România. De aici îi vine şi numele de Gheţar iar Scărişoara vine de la comuna cu acelaşi nume, situată 16 km mai jos, de care aparţinea administrativ în vremea când a fost botezată. Acum, peştera ţine de comuna Gârda de Sus (judeţul Alba). Intrarea în Gheţar se face printr-un impresionant aven, a cărui gură, cu un diametru de 60 m, se deschide în pădurea din marginea platoului. O potecă îngustă săpată în stâncă şi câteva scări metalice ancorate în pereţi înlesnesc coborârea celor 48 m cât măsoară adâncimea avenului.

Citit 2066 ori Ultima modificare Vineri, 31 Ianuarie 2014 15:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.