SÂNZIENELE: Zânele fertilităţii

SÂNZIENELE: Zânele fertilităţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sânzienele sunt, în mitologia românească, zâne bune din clasa ielelor, dar care atunci când nu le este respecată sărbătoarea devin surate cu Rusaliile (Ielele), care sunt zâne rele. Uneori, Sânzienele sunt sinonime cu Drăgaicele, manifestându-se, potrivit superstiţiei, în ziua sf. Ioan Botezătorul.

În calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscută sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica. Conform tradiţiei, Sânzienele plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă şi dansează, împart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile căsătorite, înmulţesc animalele şi păsările, umplu de leac şi miros florile şi tămăduiesc bolile şi suferinţele oamenilor.

Spre deosebire de Rusalii, care sunt reprezentări fantastice aducătoare de rele, Sânzienele sunt zâne bune. Dar ele pot deveni şi foarte dăunătoare, lovindu-i pe cei păcătoşi cu "lanţul Sânzienelor", pot stârni din senin şi vijelii, pot aduce grindină, lăsând câmpul fără de rod şi florile fără de leac.

Se spune că în noaptea de 24 iunie forţele naturii ajung la apogeu şi că porţile dintre noi şi celelalte lumi paralele se deschid, fiind o noapte propice pentru ritualuri magice. Acum este momentul în care întâlnirile cu entităţi din alte dimensiuni sunt foarte probabile.

(informaţii preluate din surse online)

Citit 1322 ori Ultima modificare Joi, 29 Mai 2014 14:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.