Expoziţie-ŞOC/ Imagini penetrante în arta poloneză a afişului

Expoziţie-ŞOC/ Imagini penetrante în arta poloneză a afişului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Directorul adjunct al Insitului Polonez din Bucureşti, scriitorul Leszek Bialy, a fost prezent joi seara la vernisajul expoziţiei „Afişul polonez, sec. XXI”, deschisă în Sala "Ioan Simion Mărculescu" a Muzeului de Artă Vizuală Galaţi. Directorul muzeului, Dan Basarab Nanu, declara în deschidere că nu-i vine să creadă că au trecut deja zece ani de când instituţia de cultură gălăţeană derulează proiecte culturale în parteneriat cu Institutul Polonez: festivaluri de film contemporan, expoziţii.

Dacă ţinem minte însă şi expoziţiile de afiş polonez de dinainte de Revoluţie, tot de la muzeu, constatăm o calitate deosebită în exprimarea neaşteptată, alegorică şi artistică, a artiştilor polonezi! Acum, multe afişe de teatru (la „Don Juan”, o brichetă ca o inimă, sau „Vizita bătrânei doamne” - o mână din hârtie, „Titus Andronicus” - un portret dintr-o fleică etc.).

Am observat prezenţa, pe lângă plasticieni, şi a multor fotografi-artişti.

Simona Biriş, organizatorul expoziţiei, relata joi că a trebuit să selecteze doar 50 din cele 135 lucrări puse la dispoziţie de Institutul Polonez, apoi, foarte dificil, să reducă şi mai mult, datorită lipsei de spaţiu după mutarea muzeului în sediul, sperăm că provizoriu doar, de acum.

La Galaţi, după Târgu Jiu şi Suceava, pentru prima oară în România, expoziţia dovedeşte că, într-adevăr, după cum spune Simona Biriş, „Polonia este renumită în întreaga lume, pentru arta afişului. Aici s-a desfăşurat în 1966, prima Bienală Internaţională de Grafica Afişului, eveniment care, ulterior, s-a numărat printre cele mai importante din această categorie, la nivel mondial. În 1968, în Varşovia s-a deschis primul Muzeu al Afişului.

Expoziţia de la Galaţi cuprinde afişe semnate de trei graficieni de excepţie, reprezentanţi ai generaţiei tinere şi de mijloc ai şcolii afişului polonez: Tomasz Bogusławski, Ryszard Kajzer şi Sebastian Kubica.

Citit 958 ori Ultima modificare Vineri, 13 Iunie 2014 18:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.