Ghid util/ Cum decizi ce SMARTPHONE să-ţi CUMPERI

Ghid util/ Cum decizi ce SMARTPHONE să-ţi CUMPERI
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fie că ai decis să faci primul pas către tehnologie mobilă modernă, fie că eşti deja un user cu ceva experienţă, achiziţia unui smartphone poate fi o adevărată bătaie de cap. Oferta este uriaşă şi extrem de diversificată, sunt branduri cu renume la nivel mondial şi, mai nou, au apărut câteva branduri româneşti care încearcă din răsputeri să concureze cu primele, oferind gadgeturi care par extrem de avantajoase pe hârtie.

Află ce ai nevoie

Acesta ar fi primul pas pe care trebuie să-l faci atunci când ai decis să-ţi achiziţionezi un smartphone. Faci poze des? Atunci va trebui să te orientezi dupa un smartphone cu o cameră foto de minim cinci megapixeli (chiar opt), deşi acest aspect este irelevant în unele telefoane. Foloseşti internetul de pe cartelă şi stai cu ochii în smartphone peste 5-6 ore pe zi? Atunci vei avea nevoie de un smartphone cu o baterie foarte mare pentru că funcţia de date consumă extraordinar de multă energie. Te uiţi la filme şi te joci foarte mult? Atunci, pe lângă o baterie puternică (minim 2300 mAh, ideal ar fi Lithium-Polymer), va trebui să te orientezi şi către specificaţii de top şi ecran mare, ceea ce înseamnă că preţul va fi unul destul de piperat (probabil peste 850 de lei).

Brand românesc vs. brand de renume

Brandurile româneşti de telefoane ca Allview sau Evolio oferă pe hârtie specificaţii care sunt cu mult peste Samsung, HTC sau LG. În realitate, dotările tehnice ale smartphone-urile acestor „producători” (majoritatea dintre ei nu produc smartphone-ul la nivel local, ci îl importă din China şi îi schimbă eticheta) folosesc tehnologie inferioară din punct de vedere calitativ. Spre exemplu, un procesor cu patru nuclee de pe un model al unui brand românesc va fi doar cu puţin mai bun decât un procesor cu două nuclee folosit pe un smartphone aparţinând unui brand cu renume la nivel mondial. Trebuie să aveţi în vedere acest aspect pentru a nu vă face aşteptări eronate.

Studiază piaţa

Ideal ar fi să îţi stabileşti iniţial cât de mult eşti dispus să scoţi din buzunar şi dacă poţi plusa în eventualitatea în care găseşti un smartphone care îţi oferă absolut tot ce ai nevoie, dar preţul e puţin mai mult decât ceea ce ai. Încearcă să nu iei decizii bazându-te pe aşa-zisele oferte practicate de unii retaileri. Studiază piaţa măcar o săptămână înainte de a lua o decizie şi cauză pe internet recenzii (review) de smartphone-uri (sunt extraordinar de multe site-uri care analizează modelele în detaliu). Ar fi ideal să decizi dacă ai încredere în cel de la care achiziţionezi gadgetul şi dacă eşti dispus să dai mai puţini bani pe un produs la mâna a doua, sau preferi să ai siguranţa garanţiei. În cazul al doilea, ar trebui să achiziţionezi smartphone-ul nou.

Operatorii de telefonie mobilă

În cazul în care te atrage oferta operatorilor de telefonie mobilă din România, fă un calcul simplu prin care să îţi dai seama cam cât vei plăti în cei doi ani de contract. Smartphone-ul poate veni gratis, dar sunt şanse ca banii daţi pe abonament (în perioada contractuală) să fie cu mult mai mulţi decât dacă l-ai achiziţiona dintr-un magazin retail.

Concluzii

Stabileşte-ţi clar dacă ai nevoie de specificaţii de top: chiar te joci foarte mult sau nu prea te atrag jocurile pe smartphone? Chiar faci poze foarte multe cu telefonul sau ai deja o cameră compactă (care îţi oferă o calitate superioară a imaginii)? Foloseşti smartphone-ul foarte multe ore zi de zi sau acasă stai pe calculator şi la muncă la fel? Chiar ar fi o idee bună să scoţi din buzunar peste 800 de lei pentru ceea ce, în cele din urmă, este doar un telefon? Răspunde-ţi sincer la aceste întrebări şi ar trebui să poţi face o alegere corectă în achiziţia unui smartphone.

Citit 2786 ori Ultima modificare Vineri, 28 Noiembrie 2014 12:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.