VIDEO/ Ce s-ar întâmpla dacă Pământul nu s-ar mai învârti. Cât de importantă este mişcarea de rotaţie a planetei

VIDEO/ Ce s-ar întâmpla dacă Pământul nu s-ar mai învârti. Cât de importantă este mişcarea de rotaţie a planetei
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Planeta noastră se învârte în jurul axei sale zi de zi, cu o viteză de aproximativ 1.670 de kilometri de oră, dar acest aspect trece neobservat pentru noi. Cât de importantă este această mişcare pentru vieţile noastre şi ce s-ar întâmpla dacă Pământul s-ar opri sau ar începe să se învârtă în direcţia opusă?

Ce este mişcarea de rotaţie

Mişcarea de rotaţie a Pământului se realizează cu viteză constantă în jurul axei, motiv pentru care oamenii nu o percep. La capitolul influenţe din exterior, Luna este un factor care exercită constant o influenţă asupra vitezei cu care se învârte Pământul în jurul axei sale. Sensul mişcării este contrar acelor de ceasornic. La Ecuator, viteza unui obiect de pe suprafaţa planetară este de aproximativ 1.700 de kilometri pe oră, iar pe măsură ce ne apropiem de poli (unde viteza este nulă), valoarea scade.

Consecinţe

Consecinţa principală a mişcării de rotaţie este apariţia forţei centrifuge, a cărei valoare este maximă la Ecuator şi scade către poli (unde atracţia gravitaţională este maximă, iar forţa centrifugă nulă). Datorită acestei mişcări de rotaţie, Pământul este turtit. Astfel, planeta este mai bombată către Ecuator şi plată către Poli. Rotirea Pamântului în jurul axei polare, de la vest spre est, se efectueaza în 23 de ore, 56 de minute şi 40 de secunde. Datorită acestei mişcări, trecem prin zi şi noapte.

Frână bruscă

Dacă Pământul s-ar opri din mişcarea sa de rotaţie printr-o frână bruscă, absolut toate lucrurile de pe suprafaţa planetară (cu excepţia celor de la poli) ar deveni obiecte zburătoare. Ne-am desprinde de suprafaţa terestră cu o viteză de aproximativ 1.700 de kilometri pe oră şi am zbura în sensul de rotaţie al Pământului. Dacă printr-o minune, supravieţuim călătoriei, vântul ar avea intensificări la fel de puternice ca după explozia unei bombe nucleare şi ar mătura totul în calea sa. Şi apa s-ar transforma într-un monstru care vrea să ne şteargă de pe faţa planetei, în urma unei opriri instantanee, formându-se tsunamiuri gigant, care ar acoperi mare parte din uscat. Partea bună este că există şi o scăpare: să stai la unul dintre Poli, loc unde nu ai sesiza frâna bruscă.

O zi ar dura… 365 de zile

Mişcarea de rotaţie a Pământului este direct responsanbilă pentru faptul că ne organizăm vieţile în funcţie de zi şi noapte. Dar fără această mişcare, totul s-ar da peste cap. O jumătate de planetă ar fi însorită timp de 365 de zile, iar cealaltă ar fi întunecată. Pe partea cu lumină lucrurile ar deveni extrem de… încinse, iar pe partea lipsită de căldura Soarelui ar fi extraordinar de frig. Vă daţi seama ce efecte ar avea acest aspect asupra vieţii.

Pământul ar deveni o sferă perfectă. Mişcarea de rotaţie a planetei o face bombată la Ecuator şi plată către poli. Câmpul magnetic al planetei ar dispărea şi am fi bombardaţi cu doze enorme de radiaţii de la Soare. Dar dacă forţa centrifugă ar dispărea, gravitaţia ar transforma Terra într-o sferă perfectă. Pare frumos, dar asta ar face ca oceanele să inunde majoritatea zonelor locuite şi ar da naştere unui singur continent situat la Ecuator şi unui ocean de-o parte şi de alta. De asemenea, nu am mai avea anotimpuri, pentru că Pământul nu ar mai avea o axă înclinată.

Cum am putea să scăpăm

Este practic imposibil ca un astfel de scenariu să se petreacă, dar dacă vreodată un magician diabolic vrea să distrugă toată omenirea prin utilizarea unor frâne magice care să oprească brusc mişcarea de rotaţie a Pământului, am avea ca soluţii de scăpare doar câteva locuri.

Dacă oprirea ne-ar prinde la altitudine mare, într-un avion, am avea şanse de supravieţuire, dacă pilotul va putea să ţină aeronava întreagă în timpul superfurtunilor care ar lua naştere. De asemenea, dacă am fi pe Staţia Spaţială Internaţională, am supravieţui cataclismului şi, cel mai probabil, am fi martorii unui spectacol uimitor, pe măsură ce planeta se va schimba radical sub ochii noştri.

Citit 15537 ori Ultima modificare Vineri, 04 Iulie 2014 16:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.