TURISM/ Vatra Dornei - Perla Bucovinei, armonia dintre modern şi tradiţional

TURISM/ Vatra Dornei - Perla Bucovinei, armonia dintre modern şi tradiţional
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Bucovina este renumită pentru tradiţiile păstrate, dar şi pentru ospitalitatea localnicilor. Zona este cunoscută şi pentru numeroasele bogăţii naturale. Un astfel de loc este Vatra Dornei şi izvoarele sale minerale. Mii de turişti merg acolo an de an, ca să îşi trateze diverse boli.

Vatra Dornei este situată la 110 km de Suceava şi la 82 km de Bistriţa Năsăud. Oraşul este amplasat la confluenţa râurilor Dorna, Neagra Şarului şi Bistriţa şi este cunoscut încă din secolul al XIX-lea, pentru resursele bogate de apă minerală. Turilşii pot alege Vatra Dornei pentru tratarea diverselor afecţiuni, dar şi pentru relaxare.

Cel mai lung telescaun din ţară

Petru Ariciuc, şef serviciu Turism Salvamont, a enumerat pentru digi24.ro câteva dintre atracţiile locului: „Parcul balnear a fost inaugurat în 1910, atunci a şi concertat pentru prima oară fanfara în parc. Este declarată ca zona cu ozonul cu cea mai înaltă calitate din ţară. Avem două muzee apreciate de turişti - Muzeul Etnografic şi Muzeul de Ştiinţe ale Naturii. Pot să facă o plimbare cu telescaunul. Este cel mai lung telescaun din ţară. Pot să coboare pe jos să culeagă fructe de pădure”.

Investitori privaţi şi dotări de lux

În fiecare an, peste 40.000 de turişti aleg să-şi petreacă vacanţa la Vatra Dornei. Resursele naturale de aici sunt exploatate doar de investitorii privaţi. Aceştia au băgat bani grei în complexuri moderne, specializate pe diverse tratamente. „În preţul camerei, pacienţii dispun de mic dejun, bufet suedez, piscină încălzită, saună umedă, saună uscată şi sală de fitness. În cadrul bazei de tratament avem saloane de masaj, avem băi galvanice, băi de carbon, de plante şi împachetări cu parafină. Băile de carbon acţionează asupra circulaţiei, iar băile de plante sunt bune pentru răceli şi pentru relaxare. Împachetarile cu parafină acţioneaza asupra unor zone dureroase, cum ar fi lombară, toracală, cervicală, umăr, cot, glezne”, explică Eduard Zoltan, kinetoterapeut, citat de digi24.ro. Unii pacienţi se simt mai bine după doar câteva şedinţe de tratament.

După o zi petrecută la izvoarele minerale, cei care doresc să exploreze împrejurimile au la dispoziţie telescaunul care face legătura între Vatra Dornei şi Dealul Negru sau pot pleca în excursii la Poiana Negri şi Poiana Stampei.

Păstrarea tradiţiilor

Tradiţiile păstrate cu sfinţenie de localnici sunt un alt motiv pentru care turiştii aleg să vină în Bucovina. „Noi facem agroturism. Dăm laptele, carnea, păstravul din gospodăria proprie, dulceţurile de casă şi afinată, la întâmpinare, când vin din toate părţile lumii”, spune Dănuţ Vandra, proprietarul unei pensiuni.

„Vatra Dornei este deja un brand şi asta vinde. Din punctul meu de vedere, nu s-a mai făcut mai nimic în zonă. Vatra Dornei este un oraş mai prăfuit decât ar trebui să fie, dar locul ăsta oferă un plus faţă de ceea ce s-a întâmplat în ultimul timp în zonă, în domeniul turismului”, afirmă Oana Maidan, administrator de pensiune.

Preţuri accesibile

Pentru o zi de cazare şi de tratament, trebuie să plătiţi între 150 şi 200 de lei. Dacă vă gândiţi să alegeţi Vatra Dornei pentru relaxare, oferta pensiunilor este variată: de la două la patru margarete. Preţul unei nopţi de cazare este cuprins între 50 şi 230 de lei pentru o cameră dublă, cu mic dejun inclus. În aceşti bani, unele pensiuni oferă şi acces la spa, sală de fitness şi spaţiu de joacă pentru copii. Iar dacă sunteţi amatori de senzaţii tari, nu trebuie să rataţi river raftingul, plimbările cu ATV-ul sau mountain bike-ul.

Citit 2034 ori Ultima modificare Vineri, 08 August 2014 15:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.