Pe Sena, în inima Parisului

Pe Sena, în inima Parisului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Să ajungi în Paris şi să nu te plimbi cu celebrele vaporaşe de pe Sena e ca şi cum ai spune “Am fost în capitala Franţei, dar n-am văzut nici Turnul Eiffel, nici Catedrala Notre Dame”.

O plimbare de o jumătate de oră, cât durează traseul cu “Bateau Parisien” sau “Bateau - mouche”, face cât o zi întreagă de mers pe jos, de-a lungul malurilor Senei. Şi pentru un turist care se respectă nu costă nici extrem de mult. Curios, întregul Paris pare aşternut la picioarele turistului.

Turnul, staţie de plecare

Turnul Eiffel, cu siguranţă obiectivul cel mai vizitat în Paris, este şi un punct de reper pentru doritorii de plimbări pe Sena. La baza turnului, pe Sena, se află staţia fluvială, unde zeci de turişti îşi aşteaptă rândul la îmbarcare.

Din jumătate în jumătate de oră, un vas cochet, cu o formă alungită, se opreşte la mal, ca să-şi ia porţia de curioşi. Cine are noroc prinde un loc pe rândurile de scaune de la extremităţile ambarcaţiunii. Un călduros “Bun venit la bord”, adresat în mai multe limbi de circulaţie internaţională, îi întâmpină pe pasageri imediat ce vasul începe să alunece pe Sena.

Fotografiile nu vor surprinde decât o infimă parte din ce ţi se oferă înaintea ochilor, aşa că mai bine savurezi peisajul. Sau mai bine asculţi cu atenţie comentariul ghiduş din căştile ambarcaţiunii, cu poveşti fascinante urmate de inserţii muzicale.

Nici nu îţi dai seama când ai înconjurat Insula Cetăţii (Ile de la Cité) - insulă înconjurată de apele Senei, cu adevărat inima Parisulu -, când ai trecut pe lângă Catedrala Notre Dame sau pe sub nenumăratele poduri. Nu te aştepta ca surprizele să ia sfârşit când ai coborât. Ceea ce părea a fi fotograful oficial al ambarcaţiunii, care face o arhivă foto cu toţi turiştii care s-au plimbat pe Sena, e cel care îţi va vinde biletul spre Neuitare.

Ca să îţi aminteşti, peste ani, de această călătorie în inima Parisului, fotografii amatori de pe malurile Senei ţi-au pregătit, la coborâre, imaginea-suvenir, pe care poţi să o păstrezi dacă plăteşti 10 euro. Cam tot atât cât costă croaziera pe Sena.

Regal de două ore

Când francezii vor cu adevărat să te uimească, ştiu cum să o facă. Nu îţi oferă o obişnuită plimbare pe Sena, ci o te invită la o cină regală, pe care o serveşti pe vapor. Ca să ai răgazul să admiri din nou Parisul de pe Sena, dar şi să savurezi felurile de mâncare, desertul, vinurile alese şi să-i complimentezi pe muzicienii care interpretează special pentru cei 50 de turişti de la bord, plimbarea durează mai bine de două ore.

La ceas de seară, Parisul e ireal de cuminte în strălucirea sa. E Parisul din reclame, e cel din visele fiecăruia. Şi e Parisul văzut de pe Sena, cu Turnul Eiffel sclipind puternic, graţie unui program activat din oră în oră.

În căutarea vitraliilor

Când ajungi în Capitala Franţei şi nu ai un ghid turistic la îndemână şi nici program fix, nu ştii unde să te opreşti mai întâi. Un sfat de urmat: nu ar trebui ratate catedralele şi bisericile din Paris, pe care nu le putem compara cu niciuna dintre bisericile noastre. Construcţiile, ridicate de regulă, în stil gotic, sunt impresionante, iar descoperirea detaliilor de arhitectură poate fascina pentru totdeauna.

Trei variante

Nu trebuie să pierdeţi ocazia să vedeţi vitraliile Catedralei Notre Dame. Pe Quasimodo şi pe Esmeralda - vă dezamăgim - nu o să-i găsiţi.

În schimb, dacă preferaţi să admiraţi un vitraliu în linişte, fără să fiţi îmbulziţi sau fără să fiţi nevoiţi să ascultaţi exclamaţiile de uimire ale turiştilor din toată lumea, atunci e musai să vă opriţi într-o altă construcţie religioasă. Nu foarte departe de Notre Dame se află Biserica Saint-Germain-des-Prés. Pe scurt, un sanctuar al tihnei care vibrează, în adevăratul sens al cuvântului, cu un vitraliu.

Impresionantă este, de asemenea, Biserica Saint-Denis, şi cele două vitralii-rozete ale sale. Situată în nordul Parisului, biserica ascunde între zidurile sale aproape toate mormintele capetelor încoronate în mâinile cărora s-a aflat destinul Franţei timp de sute de ani.

Citit 1070 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.