Un proiect interesant, implementat şi la Galaţi

Un proiect interesant, implementat şi la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Dacă treceţi pe strada Bălcescu, chiar şi în maşină, în colţul cu strada Dornei, privirea vă va fi atrasă de o imagine nouă de pe peretele sumbru de cărămidă fărâmicioasă al clădirii, aspect trist, acum aproape a dispărut sub o frescă. Aşa cum am mai scris, oraşul s-a îmbogăţit cu un desen stradal de tipul celor care apar mai ales pe case din Occident, fie noi, dar într-un peisaj anost, fie ruinate. Desenul completează prima „postare” artistică de acolo, peştele simbolic, pictat mai înainte pe partea de jos a peretelui, de aceeaşi echipă (pentru detalii, CLICK AICI). Care a revopsit, de asemenea, în culori mai optimiste, aşa cum a mai făcut-o, treptele amfiteatrului de pe Faleza inferioară.

Evenimentul de „street art” a fost organizat în luna septembrie, într-un singur weekend de Asociaţia PlusMinus la Galaţi şi finanţarea a venit de la Cercul de Donatori Galaţi, care au strâns în ianuarie fonduri, şi prin sponsorizarea Policolor România, producător de lacuri şi vopsele.

„Un eveniment de artă urbană”: Faleza şi un perete de pe strada Dornei pe care la alegeri mai apărea câte un banner au căpătat acum „strălucirea culorilor”, pentru realizarea părţii artistice fiind invitaţi artiştii Lucian Sandu Milea şi Obie Platon.

„Scopul proiectului este acela de a le arăta locuitorilor Galaţiului o altă faţă a oraşului prin intermediul unor intervenţii artistice”, ne spune tânăra arhitectă Ina Stoian, coordonatoarea proiectului, membru fondator al asociaţiei PlusMinus, născută în oraşul nostru.

„Considerăm că o intervenţie punctuală poate creşte valoarea spaţiilor urbane adiacente şi poate influenţa pozitiv dezvoltarea viitoare a unui oraş, prin dezbaterile pe care le coagulează în jurul ei. Impactul unei asemenea intervenţii a fost testat de PlusMinus în 2013, în aceleaşi două spaţii”, spune arhitecta, care s-a implicat şi în organizarea, în anii trecuţi, a unei expoziţii de proiecte privind posibila dezvoltare a oraşului, la care au participat tineri arhitecţi din ţară şi din străinătate.

Proiectul are două componente: desenele murale şi, ulterior, o „banchetă informativă” – machetă a Falezei pe care vor apărea lucrări din taberele de sculptură de la malul Dunării. Proiectul costă 6.200 lei, fără a pune la socoteală sponsorizarea Policolor în vopsele de exterior şi pigmenţi.

Citit 3288 ori Ultima modificare Joi, 15 Octombrie 2015 13:59

7 comentarii

 • postat de ghici
  Sâmbătă, 17 Octombrie 2015 20:58
  86.124.202.***
  Ideea este novatoare pentru un oras in cadere libera. E absoluta nevoie de o pata de culoare, de un mesaj. Daca municipaliatea da unda verde demolarilor, taierilor de arbori si transformarii orasului in pustiu, acesti tineri entuziasti au aratat ca se poate face ceva.
  0
  0
  Raportează
 • postat de costi
  Vineri, 16 Octombrie 2015 11:10
  95.77.96.***
  Nu va mai agitati atata, ca urmatorul cutremur o sa rezolve toate aceste probleme.
  1
  4
  Raportează
 • postat de Simona
  Vineri, 16 Octombrie 2015 10:33
  81.12.149.***
  De acord cu această artă urbană, mai ales dacă e realizată cu gust şi nu încarcă prea mult peisajul, dar la clădirea de faţă cred că era mai bine dacă se repara înainte tencuiala exterioară şi apoi să se realizeze aceste desene murale. În felul acesta toată opera riscă să se degradeze în scurt timp când o să se desprindă tencuiala şi de pe porţiunile desenate.
  Cu încă puţini bani se putea realiza şi tencuiala decorativă exterioară dacă tot avem artişti buni în Galaţi!
  1
  5
  Raportează
 • postat de Sandu.
  Vineri, 16 Octombrie 2015 08:30
  109.103.134.***
  Cine a mai vazut si alte tari de ex Spania a constatat ca si acolo sunt cladiri care se demoleaza pe linga altele care ramin.Partea ramasa din cladirea care au fost lipita cu cea demolata este obligatoriu vopsita cu o culoare mustar care atenuiaza efectul vizual .De apreciat ce au facut in acest oras care nu exceleaza decat prin faleza sa superba in orice anotimp.
  1
  7
  Raportează
 • postat de Goe
  Joi, 15 Octombrie 2015 21:56
  82.78.12.***
  @Cstalin - ti-a mai zis cineva ca esti bolnav psihic? Sunt comvins ca da!
  5
  6
  Raportează
 • postat de Dragos
  Joi, 15 Octombrie 2015 18:36
  5.13.229.***
  Inoc de darapanaturi e de preferat un desen. La mai multe
  2
  17
  Raportează
 • postat de Cstalin
  Joi, 15 Octombrie 2015 17:30
  109.166.128.***
  "Eveniment de arta urbana " - ati inebunit? Vreti in tot orasul desene cu mesaje luciferice? In aeroportul din Denver, SUA , sunt o multime de "evenimente de arta urbana " cu mesaje luciferice . YOU TUBE .
  19
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.