PREMIILE OSCAR/ Fără un pretendent dominant, cine va câştiga "Cel mai bun film"?

PREMIILE OSCAR/ Fără un pretendent dominant, cine va câştiga "Cel mai bun film"?
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Cu „The Revenant: Legenda lui Hugh Glass” şi „Joy” încă nelansate, cursa pentru Oscar nu este încă bătută în cuie. În această perioadă a anului, ar trebui să avem o idee destul de bună despre cine ar putea câştiga „Cel mai bun film”, pentru că, anul trecut, pe la sfârşitul lunii noiembrie, existau mai multe indicii asupra favoriţilor. La acea dată, în cursă rămăneau „Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranţei” (Birdman) şi „Boyhood. 12 ani de copilărie”, iar cu un an înainte „12 ani de sclavie” şi „Gravity 3D: Misiune în spaţiu”.

Dar 2015 este altfel. Trei filme cu potenţial imens pentru premiu nu au fost încă lansate, dar şi un blockbuster. „The Revenant: Legenda lui Hugh Glass”, al lui Alejandro G. Inarritu, „Joy” al lui David O. Russell, „Cei 8 odioşi” al lui Quentin Tarantino şi „Star Wars: Trezirea Forţei” al lui J.J. Abrams nu şi-au făcut apariţia pe marile ecrane, iar aşteptările faţă de aceste producţii sunt uriaşe, de vreme ce  Academia  Americană de Film a amânat votarea celor mai bune 10 filme ale anului până ce membrii săi au timp să le vizioneze pe toate.

Dar analiştii Oscar nu au libertatea să pună totul în aşteptare până când le vedem pe toate. Aşadar, cu „The Revenant: Legenda lui Hugh Glass” şi „Joy” în aşteptare, este greu de spus că „Spotlight” sau „Marţianul” pot câştiga premiul.

Momentan, marele favorit al specialiştilor pare a fi "Spotlight", în timp ce "Marţianul" lui Ridley Scott este cotat cu şanse mai mare la premiul "Cel mai bun regizor", nu la "Cel mai bun film". 

De ce ar putea "Spotlight" să câştige? Drama lui Tom McCarthy despre ancheta perseverentă a celor de la Boston Globe privind abuzul sexual al clerului şi muşamalizarea de către Biserica Catolică este favorizată de subiect, dar şi de distribuţie. E un exemplu de film solid, care a primit unele dintre cele mai bune recenzii ale anului şi chiar comparaţii măgulitoare cu clasicul „Toţi oamenii preşedintelui”, care a stabilit un standard înalt pentru filmele despre jurnalism. Nimănui nu-i displace filmul, ceea ce înseamnă un fel de consens că va ajunge în runda finală a votului Oscar. Succesul nu este, însă, garantat, pentru că nici "Toţi oamenii preşedintelui", unul dintre cele mai bune filme de la Hollywood, nu a luat premiul Oscar.

Sursa: Cinemagia.ro

Citit 1267 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Decembrie 2015 15:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.