Despre "Fiul lui Saul", cel mai bun film străin la Oscar

Despre "Fiul lui Saul", cel mai bun film străin la Oscar
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Premiat cu Oscarul pentru film străin în urmă cu aproximativ două săptămâni, dar şi cu Globul de Aur, iar anul trecut cu Marele premiu al juriului la Cannes, plus premiul FIPRESCI, "Fiul lui Saul" poate fi vizionat acum şi pe marile noastre ecrane.

Cei de la  Cinemagia au stat de vorbă cu Levente Molnár (foto, centru), angajat al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, actor cu un rol-cheie în "Son of Saul": îl interpretează pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alături de el în lagărul de concentrare, dar şi cel care organizează rezistenţa în interiorul lagărului.

- Personajul dvs organizează rezistenţa în interiorul lagărului, în pofida oricăror sorţi de izbândă. Ce anume motivează un om într-o asemenea situaţie să se ridice şi să lupte contra celor care îl abuzează?

- Acţiunea filmului se petrece în epicentrul iadului pe pământ, Auschwitz. Motivaţiile personajului vin din nevoia de a-şi dovedi inclusiv lui însuşi, în pofida ororilor la care este expus/supus şi chiar în pofida inexistenţei şansei de izbândă, existenţa acelui sâmbure de umanitate fără de care viaţa noastră, a oricăruia dintre noi, pe această planetă, ar fi fără de rost.

- Dumneavoastră aveţi origini maghiare, dar aţi trăit în România. Dacă aţi putea să schimbaţi ceva, din istoria comună a României şi a Ungariei, ce anume aţi schimba?

- În primul şi în primul rând, mă definesc ca Om. Mă preocupă mai mult viitorul decât trecutul, în pofida faptului că am o curiozitate moştenită şi îmi place să cunosc cât mai mult posibil şi trecutul mediului socio-cultural care-mi defineşte originile. În acest viitor anterior menţionat, sper să reuşim să punem accentul mai mult pe lucrurile care ne unesc.

- În lagărul de concentrare era o lume cu un amestec de limbi şi culturi diferite, sub violenţa la care regimul nazist îi supunea, o comunitate unită care încerca să lupte pentru supravieţuire, unguri, ruşi, evrei. Este asta o lecţie pentru contextul politic actual, unde se afirmă tot mai mult tendinţa naţionalistă?

- Sub violenţa oricărui regim, doar existenţa în comunitate poate oferi şanse. Vrem nu vrem, cu toţii suntem rezultatul unor influenţe culturale diferite şi variate. Nu cred în unison, monocolor.

- Personajul dvs e conducătorul revoltei din lagăr. Nu v-aţi temut că ar putea deveni personaj principal în detrimentul lui Saul?

- Cu siguranţă, unul dintre atuurile regizorului a fost capacitatea de a reuşi să păstreze echilibrul, care să asigure contextualizarea corectă a caracterului principal, adică cel al lui Saul Auslănder.

- Pentru generaţiile care nu au trăit nici în Holocaust, nici în perioada comunistă, care e cea mai importantă lecţie ce trebuie învăţată despre regimurile totalitare?

- Este un noroc şi o şansă cum nu se poate mai mare că deja putem vorbi de asemenea generaţii.

- Aveţi cunoştinţe personale care au fost afectate direct de Holocaust?

- Cu toţii am fost şi suntem afectaţi de Holocaust.

- Personajul dvs are o lecţie de dat lumii de azi? Care ar fi aceea?

- Dacă ar avea aşa ceva, atunci cred că cel mai valabil răspuns ar fi: de a nu renunţa sub nicio formă la a fi OM.

- Finalul, deşi apăsător, e şi încărcat de speranţă. Protagoniştii câştiga un lucru extraordinar în acel context, să moară în libertate. Dvs cum aţi perceput finalul?

- Şi răspunsul sugerat de dumneavoastră este una dintre variantele plauzibile. Rămâne să vedem/auzim părerile, impresiile publicului cinefil. Nu doresc sub nicio formă să influenţez această părere prin a expune şi eu o variantă posibilă.

- Spuneţi-ne câteva cuvinte despre experienţă hollywoodiană - mai precis Gala Oscar 2016. Ce v-a impresionat/ ce v-a dezamăgit, vi s-au făcut oferte din partea agenţilor? Care e cea mai faimoasă persoană cu care aţi intractionat acolo?

- Toată săptămâna petrecută acolo a fost o experienţă unică. Chiar având nişte termeni de comparaţie deloc de neglijat, precum Cannes sau Golden Globes, este un eveniment de top al acestei industrii. Organizarea a fost impresionantă şi am avut ocazia unor întâlniri pe măsură.

"Fiul lui Saul" este un film bun, fără efecte vizuale ieşite din comun, dar pe care iubitorii genului îl vor adora pur şi simplu. E un "must-see" al anului 2016. Sursa: cinemagia.ro

Citit 1132 ori Ultima modificare Luni, 28 Martie 2016 12:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.