De la Washington la Țăndărei

Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

M-a scos din sărite declarația președintelui Alianței Medicilor, Bogdan Tănase: „Mulți dintre medici vor pleca din țară după terminarea pandemiei, deoarece statul român nu ne respectă.” Realmente, e o afirmație care-mi scurge cantitatea de Calciu din organism. Ia să vedem și de ce:

1. Domnule doctor, statul român are o problemă serioasă cu respectul indiferent de branșa la care m-aș gândi vreodată. Nu există categorie socială care să-și simtă eforturile apreciate, doar n-o să-mi pomeniți mediul politic. Ăștia se servesc singuri.

2. De ce n-ați luat atitudine când eram trimis la farmacia de vizavi pentru spirt, vată și alte consumabile, în spital neexistând asemenea piese de muzeu? Eu, ca pacient, nu contam nici atunci.

3. Și pacientul asigurat din punct de vedere medical, lipsit de instruire, vai de capul lui, cu bubele sale arhicunoscute, merită minimum de respect.

4. Vânzătoarea de la supermarket, dotată cu o singură mască de slabă factură (una la opt ore!) și cu o blestemată pereche de mănuși, este oarecum la fel de expusă în criza sanitară care – permiteți-mi să apelez la un clișeu neobrăzat care acum își arată modestele limite! – ne-a scos din starea de confort. Am auzit măcar trei povești de acest gen și poate că ar fi migrat și femeile astea spre un job de la domiciliu, dar, aveți dreptate, n-au studiat zece ani, ca dumneavoastră. Pe ele le sacrificăm, le trecem la numărul din chenarul înnegrit de televiziuni? În locul lor ar trebui să vină altcineva, nu ne permitem toți să comandăm prin Glovo sau Panda. 

5. N-am dat niciodată șpagă la medic, nu mi-ar fi jenă să recunosc, dar sunt sătul de câte ori mi s-a povestit că i s-a cerut textual o anumită sumă, „altfel nu mă apuc de tine”. Categoric, generalizarea e toxică: sunt destui oameni neprețuiți în mediul spitalicesc, am văzut profesori doctori în medicină care răspund cu zâmbetul pe buze, șoptit, care nu tratează bolnavii cu aroganță. Nu pentru ei textul de față, ei nu dezertează, ei merită să fie considerați eroi.

6. Și în Statele Unite ale Americii, principala forță a planetei, se plâng medicii că n-au destul echipament de protecție. Îmi doresc să-i aud pe unii dintre ei că vor fugi din țară. De la Washington să se angajeze la spitalul din Țăndărei.

Citit 1206 ori Ultima modificare Vineri, 03 Aprilie 2020 19:24

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.