Cauciuciu. De iarnă

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* M-am holbat ca prostu’ în weekend la televizor auzind că prin câteva zone din ţară deja i s-a făcut cărare lui Moş Crăciun. A nins, carevasăzică, şi cel puţin mânuitorii de volan au primit vestea cu nervi, înjurături şi dansuri neregulate pe carosabil. Cum nimeni nu se aştepta ca în prima săptămână a lunii octombrie să dea cu omăt, numai tâmpiţii şi cei care n-au maşină au adus în discuţie aşa-zisele anvelope de iarnă. Unul dintre ei, reporter la o televiziune centrală, le îndesa microfonul în nas şoferilor de TIR: „De ce n-aveţi cauciucuri de iarnă?” Răspunsul ar fi fost unul singur: „De vară, deşteptule!”

* Frământat de această problemă, am dat fuga la Monitorul Oficial, la Ordonanţa de Urgenţă şi la Legea care validează apucătura Guvernului de a mări, sanchi, siguranţa de pe şoselele patriei. Nicăieri nu apare ziua de 1 noiembrie 2011 ca dată limită de utilare a hardughiei cu anvelopele lui Moş Gerilă, aşadar conducătorii auto prinşi pe 8 octombrie cu „all season” sau cu „de vară” sunt pasibili de amendă. Textul actului normativ n-are suflet, nu posedă nici logică: e gheţuş pe jos, trebuie să ai pneuri corespunzătoare, altfel ai încurcat-o. Şi ce dacă vine viscolul pe 1 august? Pentru că întreaga operaţiune merita un nume, propun s-o botezăm Cauciuciu.

* Guvernanţii au gândit legea asta stupidă precum poliţiştii din bancul cu paharele de apă. Adicătelea, noi trebuie să avem asupra noastră la drum atât cauciucurile de vară, cât şi pe cele de sezon rece. O ninge, o fi caniculă, mai ştii?

* Se pare că poporul asupritor de ambreiaj şi acceleraţie trebuie s-o dea la pace cu norii, cu decoltatele de la Meteo, cu Ortansa Jude, cu Institutul de Meteorologie, ca să ştie cum se echipează pentru o anumită distanţă. Televiziunile s-ar adapta repede: „Stimaţi telespectatori, vremea se anunţă mâine extrem de cauciucată. Dacă mergeţi de la Tecuci spre Adjud vă trebuie văratice, dar dacă veţi continua până la Oneşti, aveţi mare grijă: din doi în doi kilometri va fi nevoie să le schimbaţi p-alea de iarnă cu cele de toamnă şi de primăvară. Vă recomandăm un cocteil de anvelope de la Tg. Secuiesc încolo. Mă numesc Janta Şocata şi v-am prezentat rubrica meteo-stradală.”

Citit 1030 ori Ultima modificare Luni, 10 Octombrie 2011 22:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.