Banca de la geam, falimentară

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Enunţ de clasa a II-a, banca de la termopan, care îmi marchează existenţa. Enunţul, nu termopanul. Se presupune că în al doilea an de şcoală studiază foarte puţini inşi trecuţi de 17-18 primăveri deflorate şi că majoritatea este formată din plozi de 8-9 ani. Or anunţul acesta, care se găseşte într-o culegere de matematică, frizează orice numai algebra juvenilă nu. Funeriu, atenţie mare şi răspunde-mi instantaneu, d-aia eşti ministru la Educaţie: „Într-un microbuz erau 12 călători. La prima staţie urcă cu 3 călători mai mult decât au coborât. Câţi călători erau în microbuz după plecarea din staţie?” Până şi Einstein, când nu se ştergea ca lumea de muci, s-ar fi crucit la această cerinţă. Ca să promovez la gimnaziu, am încercat să dau răspunsul corect: 

1. Microbuzul avea licenţă de transport pentru 12 persoane? Dacă nu, ăia de la Autoritatea Rutieră ce naiba fac?

2. Compostaseră bilete călătorii sau mergeau cu naşul? Dacă şoferul nu le împărţise tichete, avem de-a face cu evaziune fiscală.

3. Înainte de a oferi răspunsul final, trebuie aflat dacă mijlocul de transport fusese echipat în prealabil cu anvelope de iarnă.

4. Sunt luaţi în calcul şi călătorii care aveau câte o băbuţă în braţe din cauza înghesuielii? Doar cunoaşteţi principiul „hai, mamaie, intră acolo, caută-ţi un locşor, doar n-o să rămâi pe scară!”…

5. În funcţie de ora la care circula caşcarabeta din problema noastră, putem stabili câte respiraţii erau proaspete, şi câte rămase de zilele trecute, uşor vineţii.

6. E important de ştiut dacă „şeful”, aşa cum i se spune conducătorului auto, fuma sau asculta manele la maxim. Astfel am avea de a face cu elemente toxice care ne-ar putea elimina din muşteriii aflaţi la bord: „Fă, bă, staţie să cobor, fi-ţi-ar canceroasele ale dreacu’!”

7. Dacă toţi cei 12 călători coboară în acelaşi loc, nu-i putem zice, nene, staţie! Acela-i capăt de linie, să ne înţelegem.

8. Nu vreau să vorbesc cu păcat, dar autorul culegerii de probleme aşa-zis logice omite un aspect important. Dacă vine un TIR de pe contrasens, eventual cu un bulgar la volan, ne întoarcem la aritmetica primară. Oho, cât ar fi de numărat!

Citit 915 ori Ultima modificare Vineri, 11 Noiembrie 2011 11:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.