Napolitanele Sihastrului

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Manipularea e mai periculoasă decât gripa aviară şi cea porcină. Aoleu, dar însăşi gripa aviară e o subspecie a manipulării. Mă rog, n-am timp să găsesc un alt termen de comparaţie. Am văzut zilele trecute prin presa naţională un titlu vitejesc – „Produsele de post sunt periculoase pentru sănătate”. Bun. Să vedem despre ce-i vorba. Am dat click, iar autorul şi-a permis să creioneze un context complet defavorabil cucernicilor. Nu mă bag în lecţii de misticism, judec doar cu cerebelul laic, dar chiar am ce judeca:

1. Gigel, tu care cu aceeaşi mână scrii despre Bianca Drăguşanu şi despre Dumnezeu, de ce te bagi unde nu-ţi fierbe oala de dulce? Oala de noapte e de foarte multe ori un substitut-minune pentru oala de dulce, dar nu zăbovesc pe marginea subiectului.

2. M-am folosit de acelaşi click nesfinţit pentru a consulta mercurialul produselor de post. Deh, chiar îmi făceam griji pentru mătuşile de la ţară care nu ratează nicio perioadă de purificare sufletească. Ce-am găsit? Tradiţionalul salam de post, consacraţii crenvurşti de soia, bătrânescul caşcaval bun de mâncat miercurea şi vinerea (în afara posturilor), dar şi binecunoscutele napolitane neprihănite. Însuşi Daniil Sihastru „servea” napolitane de post, nu-i aşa? Despre fasole, cartofi, verdeţuri, nimic, nu se scrie nici măcar un rând, dar titlul bombastic „Produsele de post sunt periculoase pentru sănătate” rezistă.  

3. Dacă aş putea, poate pe lumea ailaltă, aş face un lobby pentru ca napolitanele de post să fie introduse în Decalog. Între poruncile a patra şi a cincea, Doamne iartă-mă! Adică, mai întâi „să-ţi aduci aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfinţeşti”, apoi să bagi în tine napolitane de post, pentru ca în cele din urmă „să nu ucizi”. Abisal.

4. Ehei, dragii moşului, atunci când s-a inventat postul, E-urile la care fac ziarele referire nu existau nici măcar în fructul oprit. Nu vă vine să credeţi? Fructul oprit n-a fost crescut cu hormoni, scribălăilor!

5. Mai era şi brânza tofu pe lista produselor de post greu digerabile. Mea culpa, şi asta ar merita o cauză mai bună. Care ştevie, de unde urzici şi spanac? Mai întâi a fost brânza tofu, bă...

Citit 866 ori Ultima modificare Vineri, 04 Aprilie 2014 14:05

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.