Emulaţia mărului de la şcoală

Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Elevii din clasele I-VIII vor primi în anul şcolar 2016-2017 câte un măr la două zile, ca parte a programului prin care statul încurajează consumul de fructe proaspete în şcoală. Dar, vai, nu mă aşteptam ca o informaţie aparent banală – poate şi puţin verde – să-mi construiască rubrica de astăzi. Şi am impresia că o va face. Să purcedem, propun, fără să-mi pun problema că am intrat cu bocancii în inima Campionatului European de ţurcă:

1. Un măr oferit la două zile va crea emulaţie în Moldova, inclusiv în judeţul Galaţi (nu numai la vasluieni, ce rost are să fim ghiduşi doar pe alocuri?). În această regiune, tutorele nu se va mai rezuma doar să-i consume alocaţia celui mic la birt, va insista să aducă şi merele acasă. Eventual, mai multe, poate pe ale tuturor colegilor din băncile de la geam. Ţuica de mere e mai bună decât horinca.

2. Tot pe la noi se vor cere şi prune. Măcar o jumătate de kilogram pe lună, ar prinde bine. Vorba aia, de ce să arunci cu banii în materie primă, dacă te poate ajuta statul prin Inspectoratul Şcolar? Aşa se face educaţia mare.

3. Nu ni se povesteşte încă unde se va mai situa în meniu laptele pe care băieţii deştepţi îl livrează zilnic... Va fi primul fel sau desert? Am mai spus-o, laptele cu mere va asigura purgaţie pentru întregul electorat de mâine. Va fi o uşurare generală, însă nu una pozitivă. Nu numai copilaşii, ci şi noi, aşa-zişii oameni maturi, vom da pe-afară de fericire. Nici cu iaurt, aşa cum se obişnuieşte prin anumite zone ale republicii, nu vor da greş fructele cu oarece bot de iepure.

4. Pentru elevii trecuţi de clasa a III-a, merele vor reprezenta prototipul de proiectil fără de care îţi foloseşti degeaba răutatea proverbială. Ştie orice părinte, copiii nu se menajează niciodată, iar acum vor avea şi muniţie. Cam puţină, dar o primeşti, n-o dai. De fapt, o dai atunci când e cazul: în fruntea colegului, în tablă, spre catalog cu o destinaţie nedefinită... Şi spre profesoară, după ce şcolarul se apropie de clasa a VIII-a.        

Citit 585 ori Ultima modificare Vineri, 10 Iunie 2016 17:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.