România cere finanţare pentru Cernavodă!

România cere finanţare pentru Cernavodă!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Adriana Ţicău susţine dreptul de a ne alege energia * Reducerea poluării presează revenirea la atomoenergie * Peste jumătate dintre statele UE folosesc energia atomică *

În cadrul unui forum internaţional privind energia atomică, reprezentantul Comisiei Europene a menţionat vineri că a primit o nouă cerere de finanţare din partea României pentru  reactoarele sale nucleare, am aflat vineri  de la europarlamentara gălăţeană Adriana Ţicău.

„Fiecare stat membru este suveran în alegerea mixului energetic. În contextul reducerii emisiilor de carbon, producerea de electricitate din energie nucleară devine o opţiune interesanta în condiţiile respectării regulilor de siguranţă şi cu tratarea deşeurilor nucleare”, a declarat la rândul său eurodeputata PSD, duminică, la Strasbourg, la „Forumul privind viitorul energiei nucleare”, organizat  de către MEP Edit Herczog (S&D, Ungaria).

15 din cele 27 de state din UE, deci peste jumătate, utilizează energie nucleară pentru producerea de electricitate, iar statele care au  anunţat iniţial că vor închide reactoarele nucleare au revenit asupra deciziei şi au prelungit perioada de funcţionare a acestora sau au hotărât să construiască noi centrale nucleare, observă eurodeputata PSD.

Centralele nucleare produc în prezent aproximativ o treime din electricitatea şi 15 la sută din energia consumată în UE.  Până în 2020, două treimi din energia UE va trebui să fie nepoluantă.

Deci energia atomică devine din nou oportună. La 25 iunie 2009 a fost adoptată Directiva Consiliului Europei, de instituire a unui cadru comunitar pentru securitatea instalaţiilor nucleare.

Schimbare de viziune, după ce Europa a susţinut până acum închiderea centralelor atomoelectrice, ca mari pericole pentru un cataclism accidental.

Citit 517 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.