Primăria pierde şi Casa Căsătoriilor!

Primăria pierde şi Casa Căsătoriilor!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Fosta Şcoală grecească de fete a revenit comunităţii elene *

Încă o clădire a Primăriei este pierdută, după ce sediul central, de pe Domnească, fostul „Grand Hotel”, cu magazine la parter, devenit în anii ’50 primărie, a fost revendicat şi câştigat în instanţă de Pierre Macri, fiul fostului proprietar. Primăria Galaţi plăteşte chirie…

Zisă Oficiul de Stare Civilă, zisă şi Casa Căsătoriilor, locul unde spui „da” sau unde se înregistrează naşterile ori, Doamne-fereşte, decesele, în a cărei sală, nu foarte generoasă cu spaţiul pentru atâţia consilieri, se desfăşoară şedinţele Consiliului Local, clădirea a fost  retrocedată comunităţii elene din Galaţi.

Retrocedarea vine la timp, sediul actual al comunităţii, situat nu departe de sediul din centru al Primăriei, primit cu chirie de la aceasta, are fisuri mari în pereţi şi este disfuncţional. Bine că n-a căzut pe cineva!

Revenind la Casa Căsătoriilor, trebuie spus că incinta a fost sediu al Muzeului de Ştiinţele Naturii, apoi, până la construcţia Casei Roşii, sediu pentru Clubul Tineretului.

Clădirea a devenit Stare Civilă prin anii ’80, între căsătoriile oficiate aici şi statuia lui Eminescu din parc realizându-se un solid… parteneriat de suflet.

Încep tratativele…

„Dl primar a înţeles greşit, că noi am fi renunţat la revendicări”, ne-a spus dl Dimitrios Zanfiropol, preşedintele Comunităţii Elene din Galaţi.

„Am spus doar că nu vrem totul odată înapoi, ca să nu dezorganizăm lucrurile, nu că nu ne trebuie… Comisia specială de retrocedare a bunurilor imobile care au aparţinut comunităţilor, de la Bucureşti, are actele noastre din 17.06.2004 şi prin decizia nr. 212, din 28.09.2009, ni se comunică retrocedarea Stării Civile”.

„Primul pas care trebuie făcut: Primăria să ne invite să facem protocolul de predare-primire. Urmează să facă măsurătorile cei de la Cadastru”.

Retrocedarea rezolvă parţial lucrurile. După celelalte restituiri -  restaurantul „Olimpic” şi cinema „Central” – comunitatea a constatat că luase plasă: ar fi trebuit să primească şi mai mult teren.

Şi în cazul Stării Civile – fosta Şcoală grecească de fete – comunitatea a avut mai mult teren în jurul clădirii. Au fost căutate documente şi dovezile au apărut pe nişte hărţi militare.

„Tot acest pătrat – cinematograf – „Olimpic” – biserică, până la curtea Stării Civile, era al comunităţii. Pe locul băncii era o casă cu etaj”, demolată la 1989: şcoala primară, cu predare în greacă şi româna, şi liceul, în latină  şi franceză. Alături era cantina săracilor.

Limita proprietăţii elene pentru Starea Civilă din strada Maior Iancu Fotea nr. 3 (fost nr. 5) merge până în parcarea din faţa imobilului. Total,  525 mp, din care clădirea, 425 mp.

Unii intră, alţii ies…

Am mai aflat de la şeful comunităţii: în localul retrocedat se doreşte instalarea birourilor, o sală de club pentru membri, pentru şedinţe şi repetiţii ale trupei de dans popular, o bibliotecă (acum cărţile de valoare stau pe sub mese, pe dulapuri, cu acces… de pe scaun). În concluzie, tinerii nu vor mai spune „Da!” la Casa Căsătoriilor din Centru…

Unde îşi vor face consilierii locali şedinţele? Ridicarea unui nou sediu pentru Primărie ar putea costa în jur de 15 milioane euro, aprecia primarul Dumitru Nicolae în 2007, la câştigarea în instanţă a sediului de foştii proprietari.

Primăria nu a câştigat în instanţă, de la Regionala CFR, nici fostul ei sediu de pe Domnească 51. Iar un loc central pentru construcţia unei noi primării, pe Domnească 24, presupune demolarea unei clădiri de patrimoniu – Ministerul Culturii nu aprobă. Sau costisitoarea refacere a vechii clădiri de acolo, probabil cu spaţiu insuficient pentru birouri.

O altă soluţie vehiculată de edili a fost cumpărarea Hotelului „Faleza”. Dar cum suntem în criză şi închirierea devine o soluţie.

Semnătura lui Iorga

În 1932, ca premier, istoricul Nicolae Iorga semna pentru România un protocol cu Grecia, în care erau menţionate Biserica Metamorphosis a comunităţii elene din Galaţi şi imobilele cumpărate în 1864 în centru - cafeneaua „Olimpic”, berăria „Astoria”, cinematograful „Central” -  sau case de pe străzile Portului, Basarabiei sau Sfântul Nicolae.

O comunitate cândva puternică, influentă, care revine în centrul atenţiei şi… în centrul oraşului.

Vor ţine consilierii locali şedinţe în parc?, ca… pe vremea anticei Şcoli din Atena?

Comentarii foto:

1 - Va găsi Starea Civilă un local potrivit?

2 - Şeful comunităţii elene, lângă peretele crăpat al sediului

Citit 2483 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.