Pentru spitale, urna i-mobilă!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În timp ce persoanele din penitenciar şi cele arestate preventiv au avut dreptul la urna mobilă, nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu miile de pacienţi din spitalele judeţului Galaţi. Potrivit prevederilor legale, urna mobilă a putut fi solicitată doar de acei pacienţi cu domiciliul în acelaşi „cartier” cu spitalul (astfel încât să fie arondat aceleiaşi secţii de votare).

În opinia şefului DSP Galaţi, Valentin Boldea, „este o deficienţă în organizare. Probabilitatea ca un pacient să fie arondat aceleiaşi secţii de vot unde este arondat şi spitalul la care se află este foarte mică. Estimez că în total ar putea fi 20, maxim 50 de oameni”.

Iar estimările şefului DSP au fost optimiste. Pe verificate, nu a votat cu urna mobilă nici măcar unul din cei 1.200 de pacienţi internaţi la Spitalul Judeţean Sf. Apostol Andrei din Galaţi.

Doctorul Nicolae Bacalbaşa, vizibil nemulţumit de situaţie, a spus că „nici doctorii de gardă nu au putut vota cu urna mobilă; eu am venit special să îi ţin locul colegei mele, doamna doctor Lupu, care a tras o fugă până acasă, pentru a vota”.

Şi la Spitalul de Pneumoftiziologie Galaţi s-a constatat aceeaşi situaţie: din cei 307 pacienţi, doar cinci au primit bilet de voie de la medici şi au putut merge acasă, în municipiu, să voteze.

În rest, „pacienţii nu au avut dreptul să voteze cu urna mobilă, pentru că nu domiciliau pe raza secţiei de votare arondate. Mi se pare o prevedere anticonstituţională atât pentru medicii de gardă (doi, duminică), cât şi pentru pacienţi. Am făcut o întâmpinare la BEJ, prin care am cerut să se revină asupra deciziei, dar am fost trimisă la originile… legii”, ne-a declarat managerul Spitalului TBC, Monica Necula.

Monica Necula a mai spus că „mi se pare discutabilă şi prevederea prin care preşedintele unei secţii de votare poate dispune deplasarea urnei mobile… adică poate, sau nu poate!”.

Totuşi, prevederile care i-au împiedicat pe pacienţi să voteze în spitale se cunoşteau dinainte; în plus, BEC a trimis o circulară prin care se spunea că „alegătorul internat într-un spital (maternitate, sanatoriu, casă de invalizi, centru de îngrijire, asistenţă şi recuperare a persoanelor adulte cu handicap, cămin de bătrâni) situat în localitatea de domiciliu a alegătorului, dar care nu se află în raza teritorială a secţiei de votare unde a fost arondat alegătorul conform domiciliului, poate vota numai prin deplasare la secţia de votare unde este arondat, în această situaţie nefiind posibilă deplasarea urnei speciale”.

#Alegătorul internat în spital (maternitate, sanatoriu, casă de invalizi, centru de îngrijire, asistenţă şi recuperare a persoanelor adulte cu handicap, cămin de bătrâni) situat în altă localitate decât cea de domiciliu a alegătorului poate vota numai prin deplasare la secţia de votare specială, având în vedere faptul că secţiile de votare speciale nu au urnă specială”.

Citit 505 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.