Autobuzele lui Nica – lipsă la apel

Autobuzele lui Nica – lipsă la apel
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Raid cu miros de mititei *

Alertaţi de suspiciunile politicienilor privind turismul electoral, începând de la declaraţia cu închirierea din vreme a autobuzelor, făcută de vice-premierul Nica şi care l-a costat postul, plus cel de organizator al alegerilor, ca ministru al Administraţiei şi Internelor, ne-am deplasat ieri dimineaţă spre un loc în care, desigur, chiar şi la vreme de atac atomic, tot opresc duşmanii şi prietenii, ca să mănânce un mic (vorba vine unul!) şi să bea o bere: la Hanu Conachi! N-au cum să ocolească localitatea nici „grupurile organizate”, adică excursioniştii sau alegătorii antamaţi…

Baraj pe stânga

Înainte de Hanu Conachi, drumul o face la stânga. Un baraj  de poliţie (doi poliţişti cu maşina lor) n-avea ce să oprească: grosul maşinilor o lua spre Tecuci, unde nu era baraj.

Treceau maşini mici, cu numere de Galaţi, Constanţa, Vrancea sau Bucureşti, microbuze dese care veneau şi plecau, purtând însă la vedere plăcuţa cu destinaţia, vreo două autobuze, tot cu plăcuţă, care veneau dinspre Tecuci, respectiv Umbrăreşti, un microbuz al unei firme turistice din Constanţa care mergea la Iaşi… Nu autobuze!

Poate microbuze sau automobile (foarte puţine însă cu toţi ocupanţii) să fi dus până în prânz turişti electorali? Pe cer, un avion cu reacţie: la asta nu ne-am gândit! Dacă îi duc cu avionul?

Un vot: o masă

Dintr-unul sau dintr-altul dintre restaurante, din faţa lor şi de pe şosea, pânda din lanul… electoral nu a dat roade. Şi la mese, discuţiile evitau politica. Oameni de ţară, mici oameni de afaceri, băieţi cu fete, rare grupuri de tineri care poate voiau să voteze împreună, tăceau sau vorbeau despre orice altceva decât politică.

O singură vorbă mai mult decât suspectă scăpată de unul dintre băieţii care veniseră „în gaşcă” să ocupe o masă, repede schimbată, ne face să credem că „piticii” electorali au trecut totuşi cumva pe sub „covor”: „Doar 350.000 [lei vechi] votu´, mă?!”

De, vremuri de criză – când ne-om redresa, poate creşte şi şpaga electorală. Dar tot mănânci bine o dată!

De la altă masă, doar un schimb de replici: „Eu încă n-am votat.” „A, eu am votat de dimineaţă, am scăpat de griji”. Apoi discuţia revine la ce maşină e mai „naşpa”.

O doamnă care s-a instalat cu familionul şi cere milităreşte o debarasare observă că pe geamurile restaurantului sunt numai afişe cu Crin Antonescu şi râde: „Aici sunt mititei cu săgeata-n sus!” Două familii îşi spun la despărţire: „În turul doi ne întâlnim tot aici!”

Burta nu face politică

Apar la hanul pavoazat cu afişele lui Antonescu şi figuri cunoscute. Intră să ia masa de prânz eurodeputata PSD Adriana Ţicău, însoţită de consilierul judeţean Ştefan Simion şi alţi câţiva social-democraţi. „Până deseară n-o să mai avem timp de masă”, explică eurodeputata pauza luată în timpul „rondului” prin secţiile de votare.

Îl vedem şi pe PD-L-istul Radu Cosca, fost consilier judeţean PC: a intrat doar cât să ia mâncare la pachet. Mai trec ore bune până să mai intre alt politician cunoscut la masă – pe la 15,00, când ne decidem să abandonăm pânda: directorul Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos, Florin Uzumtoma, cu maşina proprie, nu a întreprinderii, şi consilierul judeţean Petrică Pohrib.

Când partidul o cere, Dunărea poate fi inspectată şi pe uscat… Liberali n-am întâlnit, cu excepţia celui din afişele de pe geam…  

Explicaţie foto: Filtrul de poliţie „şoma” înainte de Hanu Conachi

Citit 1250 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.