Calm portocaliu şi nervi… de stat!

Calm portocaliu şi nervi… de stat!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Deşi fief PD-L, Tecuciul, ieri, nu era mai… portocaliu decât a fost în ultimele 30 de zile. Cetăţenii erau calmi. Autorităţile în schimb - un pachet de nervi, mai ales la vederea jurnaliştilor *

La Liceul Agricol, acolo unde erau organizate două secţii de votare (191 şi 192) nu se întâmplase nimic deosebit. Asta, până să ajungem noi.

Cum am intrat în secţia 191, a şi apărut „neprevăzutul”. În timp ce discutam cu preşedintele secţiei de votare, George Borşan, într-o cabină de vot au intrat două persoane: o bătrână purtând o pereche de ochelari cu lentile impresionant de groase şi fiul ei. Preşedintele s-a sesizat imediat şi l-a interpelat pe însoţitor, spunând că nu au voie să intre doi în cabina de vot.

„E mama mea, domnule! Întotdeauna fac aşa! Are 83 de ani şi nu vede!”, a replicat omul, nervos. Preşedintele i-a explicat, scurt, că pot intra două persoane în cabina de vot doar cu acordul preşedintelui, lucru care nu i s-a solicitat, aşa că „vă anulez buletinele de vot”.

Nervii întinşi şi protestele vehemente ale bătrânei octogenare, Dochiţa Pogan, au condus la anularea buletinelor de vot şi la plecarea celor doi, mamă şi fiu. „Se poate permite, doar dacă persoana se află în dificultate. Mie nu mi s-a părut că doamna are un handicap”, ne-a spus preşedintele secţiei de votare.        

Altă secţie de votare, aceiaşi nervi întinşi. La secţia nr. 212 – secţie specială, amenajată în interiorul Autogării „Gegi”, în jur de 20 de oameni stăteau la rând, în faţa unei uşi închise.

„De trei ore stăm aici şi nu mai intrăm. Sunt din Smulţi şi lucrez la Tecuci şi am venit să votez”, ne-a spus un tânăr, care a fost interpelat de o altă doamnă: „de ce exagerezi domnule? Stai de o oră, nu de trei!”.

„Nu intră decât câte patru inşi”, ne-a spus şi Dumitru Constantinescu, aflat „în vizită la Tecuci”.

Înăuntru, preşedinta Daniela Druţă, vizibil nemulţumită de vizita jurnaliştilor, ne-a explicat, laconic că „sunt singura care are dreptul să completeze aceste liste, de aia merge greu!”.

Mult mai comunicativă şi degajată era Cornelia Ardeleanu, informatician, care avea în grijă laptopul pe care se înregistrau, non-stop, evenimentele din secţie.

Probabil şi evenimentul la care am fost noi martori, când un bătrân confuz (de vizita lui Bachus!) a trebuit să intre în cabina de vot împreună cu un alt cetăţean, pentru că a adus argumentul suprem „nu ştiu, taicăă!”.

Unul din membrii secţiei de vot i-a precizat fotoreporteului nostru (care imortaliza momentul) că bătrânul are voie să intre cu cineva în cabină, că nu „vede bine”. Moment în care am tras concluzia că „membrul” secţiei era probabil oftalmolog de a putut decide asta, în condiţiile scenei de mai devreme de la Liceul Agricol…   

Cel mai interesant moment a fost însă cel din tabăra de sinistraţi de la Tecuci. După ce ne-am legitimat la intrare, la poliţistul comunitar, am vorbit cu oamenii necăjiţi de acolo: Elena Lupu, Genoveva Lungu, Angela Tontoroiu, Petrică Vizitiu, Maricica Lăluşi şi alţii.

Cu mici excepţii, oamenii votaseră deja la secţiile unde sunt arondaţi conform vechilor domicilii, care oricum sunt doar pe hârtie, căci casele lor au dispărut în 2007, la inundaţii. Oamenii au început să plângă că nu au bani pentru refacerea caselor şi că primarul nu se interesează de ei.

Sinistraţii au fost, însă, întrerupţi din cauza unui eveniment creat de excesul de zel al poliţistului comunitar de serviciu, agentul Dumitru Pică, după cum s-a recomandat. Părându-i-se suspectă prezenţa noastră acolo, a chemat întăriri, motiv pentru care au mai sosit doi poliţişti comunitari care ne-au luat la întrebări.

Din discuţii, am înţeles de la dânşii că eram suspecţi de a face propagandă electorală, pentru că venisem fix duminică să facem reportajul („de ce aţi veni astăzi şi nu în altă zi?”), că era mai bine să mergem pe stradă, unde este (în opinia lor!) domeniu public şi că „nu prea” avem voie să facem poze.

După mai multe discuţii în contradictoriu cu cei care l-ar fi umplut de invidie şi pe cunoscutul personaj Garcea, am izbândit, însă numai prin intermediul primarului Eduard Finkelstein, care i-a calmat, telefonic, pe agenţii comunitari.

Explicaţii foto:

1 - Doi într-o cabină

2 - Coadă la secţia specială

Citit 675 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.