Preşedintele Agenţiei Domeniilor Statului a discutat despre construcţia unui spital privat la Galaţi

Preşedintele Agenţiei Domeniilor Statului a discutat despre construcţia unui spital privat la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* S-a mai discutat despre preluarea de către CJ, de la ADS, a unui teren la Zătun şi despre retrocedările întârziate pe legea fondului funciar *

Radu Mihai Cristescu, preşedintele Agenţiei Domeniilor Statului, s-a aflat, ieri, la Galaţi, unde a participat la o şedinţă a primarilor din judeţ cu prefectul Paul Florea.

Radu Cristescu a luat parte şi la o întâlnire de lucru a prefectului Paul Florea cu reprezentanţi ai CJ Galaţi, în cadrul căreia s-a discutat despre posibilitatea încheierii unui parteneriat public-privat referitor la construcţia unui spital particular la Galaţi, care s-ar putea construi pe un teren provenit de la ADS. 

După himera spitalului regional, acum spitalul privat

Înainte de această întâlnire, prefectul Paul Florea a dat doar câteva detalii, câte ştia: „Am înţeles că este vorba despre un investitor privat, un francez, care ar dori să construiască un spital privat la Galaţi, alături de alte cinci în ţară. Spitalul ar putea deservi întreaga Euroregiune Dunărea de Jos, ar putea avea şi un helioport. Construcţia s-ar face printr-un parteneriat public privat, iar spitalul ar avea nevoie de o suprafaţă de cinci hectare, suprafaţă ce ar putea fi pusă la dispoziţie de către ADS”.

Cum subiectul a readus în memoria colectivă un alt proiect – de pe vremea Guvernului Tăriceanu – cel de înfiinţare a unui spital regional (pentru care statul a cheltuit bani cu studiul de fezabilitate, iar la Galaţi chiar s-a delimitat şi terenul – circa 11 ha, la ieşirea din oraş, spre Metro), prefectul Paul Florea a spus: „Cele două proiecte [de spital regional de stat şi al celui privat] nu se exclud”.

Niciun alt comentariu. Nimic despre situaţia ciudată în care Galaţiul  visează la un spital privat, în condiţiile în care nici măcar unul de stat nou nu a putut avea. Sau despre faptul că Guvernul închide spitale viabile (precum cel de Bolnavi Cronici de la Iveşti) în acelaşi judeţ Galaţi în care investitorii privaţi vor să ridice noi unităţi sanitare…     

Ce se mai aşteaptă de la ADS?

Mai trebuie spus însă că mai există un interes al judeţului la ADS; este vorba despre dorinţa CJ Galaţi de a prelua în administrare, de la ADS, o  suprafaţă de teren de 3 hectare, tocmai la Zătun. Aici, se ştie, există o bază de agrement administrată de CJ, dar şi „centrul integrat de promovare şi dezvoltare economică transfrontalieră”, realizat pe fonduri europene de CJ Galaţi. 

În afară de această problemă, s-a mai discutat cu şeful ADS şi aplicarea legii fondului funciar; este vorba de acele titluri de proprietate cărora nu li se poate da curs, întrucât primăriile nu mai dispun de terenuri proprii, pentru cei care au revendicat proprietăţile naţionalizate.

Potrivit prefectului Paul Florea, în total, la nivelul judeţului Galaţi există în jur de 200 de hectare „lipsă”, adică pentru care sunt înregistrate „sute” de solicitări de restituire în natură, dar pentru care teren proprietate a primăriilor din judeţul Galaţi nu mai există.

„Pentru astfel de situaţii se pot solicita din partea ADS anumite suprafeţe de terenuri”, a precizat Paul Florea, adăugând însă că intenţia nu este ca pe un teren ADS să se pună în proprietate sute de cetăţeni (pe suprafeţe mici), în detrimentul, să spunem, al unor agenţi economici. Justificarea unei astfel de decizii: un investitor ar putea constitui baza dezvoltării economice în zonă, pe când un proprietar privat ar putea chiar să lase pârloagă terenul.

„Sigur, vom analiza cu atenţie toate situaţiile, pentru că, deşi primăriile mi-au transmis că nu mai au terenuri pentru restituiri, eu cred că încă mai sunt suprafeţe disponibile”, a mai nuanţat Paul Florea.

Potrivit declaraţiilor reprezentantei ADS Galaţi, Liliana Butunoiu, în judeţul Galaţi, ADS deţine 9.753 de ha (teren agricol, neagricol, luciu de apă, drumuri neproductive şi construcţii).

Citit 1100 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.