Cronica unui an acceptabil

Cronica unui an acceptabil
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Mai rău ca în 2008, mai bine ca în 2010 *

Şi anul trecut, preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Eugen Chebac, primul preşedinte ales uninominal, a condus cu autoritate… uninominală şedinţele de plen.

Cu o majoritate asigurată de consilierii judeţeni PSD şi de cei liberali, proiectele au trecut ca unse. Majoritatea a fost atât de stabilă, încât opoziţiei i s-o fi făcut lehamite să se mai opună în zadar.

N-au mai fost „contre” între consilieri decât în puţine şedinţe, iar jignirile publice au fost foarte rare.  Amendamente, cererea unor lămuriri, unele curioase, altele chiar suspicioase, ba chiar cu ton ridicat, au venit aproape în exclusivitate de la consilierii PD-L.

Au avut intervenţii mai ales consilierii David Craiu şi Iulian Aramă, dar şi Violeta Nanu sau Petrică Pohrib. Consilierii democrat-liberali s-au aşteptat ca măcar după formarea Guvernului exclusiv PD-L să fie poftiţi şi la guvernarea judeţeană.

N-a fost însă deloc aşa, preşedintele Chebac având oricum o majoritate comodă, iar bugetarea pe cofinanţarea de proiecte asigurându-i şi o independenţă mai mare faţă de bugetul de stat.

Preşedintele CJ (PSD) spune mereu că nu conduce politic, ci administrativ, dar nu-şi ascunde antipatia faţă de PD-L-işti. De altfel, şi tonul acestora a fost deseori ascuţit şi acuzator. De, ca-n politică…   

„Magnetul” banilor UE

„Fabrica de proiecte” a CJ, Direcţia de Dezvoltare Regională, a fost un compartiment care a adus şi anul trecut fonduri externe pentru proiecte mari:

·    drumuri judeţene asfaltate;

·    reabilitarea fostei vile a PCR de la Vlădeşti, într-un proiect cu Cahulul, cu bani europeni, pentru organizarea unui Centru transfrontalier de protecţia mediului;

·    reabilitarea fostei vile PCR de la Zătun pentru organizarea unui Centru integrat de promovare şi dezvoltare economică transfrontalieră;

·    Muzeul Satului (proiect ambiţios, realizat şi  controversat datorită unor nereuşite… stilistice);

·    aprobarea proiectului pentru viitorul sediu al Muzeului de Artă Vizuală.

Preşedintele Chebac scria în Raportul său pe un an, între iunie 2008 şi iunie 2009, un an de prezidenţiat:

„În pofida crizei şi a numeroaselor probleme, la Galaţi s-au realizat multe obiective importante pentru dezvoltarea judeţului”.

Unul dintre ultimele proiecte aprobate în CJ:  aprobarea parteneriatului dintre CJ şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă pentru implementarea unui sistem integrat de e-administraţie la nivelul CJ şi al unor instituţii publice din judeţ.

Administrarea deşeurilor, în cadrul unui program judeţean, precum şi comanda unei strategii a reţelelor de drumuri judeţene, au fost direcţii importante.

Pânzarul moldovenesc a fost luat înapoi de la Centrul Cultural, care nu-l mai putea întreţine financiar, în schimb  Centrul a primit în administrare Muzeul Satului – o căciulă cam mare pentru acesta.

Centrul de Afaceri, pus în cui !

Singura nereuşită, dar mare, a anului, a fost sistarea lucrărilor la clădirea Centrului de Afaceri, începută lângă Prefectură şi care, după amânări repetate, ar fi trebuit să fie gata în noiembrie anul trecut.

Ce-i drept, firma spaniolă care a dat faliment, antrenând şi blocarea lucrărilor, a fost aleasă, în urma unei licitaţii, nu de CJ, ci de fostul Minister al Integrării, transformat după aderarea României la UE.

Deci, “prinde orbul, scoate-I ochii!”, CJ va relua procedurile cu altă firmă, dar acum în condiţii de criză mondială.

„Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă şi-n sac!”

„Am constatat că în judeţ s-au folosit foarte mulţi bani pentru studii de fezabilitate şi proiectări cu diverse firme care nu mergeau până a duce proiectul în faza eligibilă”.

„În condiţiile acestea, banii se pierdeau şi primăriile au rămas cu proiectele în braţe”, a declarat preşedintele CJ, punând condiţia ca pe viitor să fie trecute costurile proiectării în devizul total.

Dacă proiectul nu câştigă, măcar vor fi „costuri zero din partea CJ”. Vor mai avea curaj primăriile să rişte?

(va urma)

Citit 709 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.