Taxa de ecarisaj, între necesitate şi principiu

Taxa de ecarisaj, între necesitate şi principiu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu o întârziere de aproximativ o lună de zile, societatea civilă, sau mai degrabă, sindicaliştii din Galaţi iau atitudine cu privire la un subiect extrem de important pentru comunitatea noastră şi despre care „Viaţa liberă” a scris de mai multe ori.

Pe principiul „mai bine mai târziu decât niciodată”, vă prezentăm, pe scurt, punctul lor de vedere cu privire la taxa de ecarisaj.

Subiectul a fost deschis de liderul Sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, care a cerut lămuriri cu privire „la această taxă de câine. Nu de alta, dar eu nu am câine şi să îmi iau, dacă tot plătesc taxă pentru el…”. 

Cum viceprimarul municipiului Galaţi, Mircea Cristea, se afla la şedinţa Comisiei de Dialog Social (lucru care nu s-a mai întâmplat de mult timp, căci primăria a „uitat” sistematic în ultimele luni să trimită un reprezentant la astfel de şedinţe), prefectul Cosmin Păun l-a invitat să explice „oportunitatea înfiinţării acestei taxe”.

„Nu este vorba despre o taxă de câine, ci o taxă de ecarisaj. Din punct de vedere financiar, este o taxă foarte mică, pentru o familie cu trei membri, într-un an, efortul financiar este de nici 10 lei, mai puţin ca un pachet de ţigări”, a explicat viceprimarul, precizând că banii astfel colectaţi vor fi folosiţi pentru strângerea câinilor de pe străzi.

„Anual, sunt vreo 350 de oameni care vin la spital, muşcaţi de câini şi cred că mai sunt încă vreo 700 de oameni care au avut de-a face cu câinii, dar nu s-au mai dus la spital, pentru că, probabil, au considerat că nu au fost foarte grav muşcaţi. Trebuie să strângem câinii de pe străzi, trebuie să îi sterilizăm, dar serios, nu cum am păţit eu, că o căţea sterilizată de un ONG a fătat şase căţei la mine la scară…”.

Totuşi, liderii de sindicat nu au fost impresionaţi de explicaţii, precizând că „nu atât suma contează, ci principiul… Azi punem taxa de ecarisaj, mâine punem taxa de respirat” (Gheorghe Valentin).

Ciudat sau nu, având în vedere că taxa a fost adoptată în urmă cu o lună, reprezentanţii Prefecturii nu au fost, ieri, în măsură să dea un răspuns clar dacă hotărârea Consiliului Local privind introducerea noii taxe este sau nu legală.

„Vom verifica dacă există sau nu aviz de legalitate şi vom comunica acest lucru”, a declarat subprefectul judeţului Galaţi, Aurora Luchiniuc.

Citit 1421 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.