ISPA, proiect cu efect întârziat

ISPA, proiect cu efect întârziat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Staţia de tratare a apelor uzate trebuia inaugurată pe 18 februarie, însă nu este realizată decât în proporţie de 69 la sută * Lucrările de modernizare a staţiilor de pompare de la Şerbeşti şi Fileşti sunt  realizate abia în proporţie de 38 la sută, iar în vară ar trebui să fie gata * Nici lucrările de reabilitare a reţelei de apă şi canalizare nu respectă termenele de execuţie asumate * Primarul Dumitru Nicolae cere Guvernului o prelungire cu un an a deadline-ului *

În ciuda asigurărilor pe care presa le-a primit în mod repetat, de vreo patru ani încoace, de când s-a auzit pentru prima oară la Galaţi de programul ISPA, cum că acest program se va încadra în termenele prevăzute, lucrurile scârţâie şi chiar destul de rău în ultima perioadă.

Străzile pe care se lucrează la reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare sunt în lucru, deşi, conform calendarelor ar fi trebuit terminate de cel puţin o lună de zile, şi nu se simt bine nici lucrările de construcţie, desfăşurate de firma turcească Sistem Yapi la staţia de epurare şi la staţiile de pompare. 

După ce, ani la rând, ni s-a spus că totul este sub control şi termenele vor fi respectate, acum oficialităţile schimbă placa.

Viceprimarul Mircea Cristea nu mai comentează, limitându-se să arate cu degetul către beneficiar, adică SC Apă Canal, iar directorul acestei societăţi confirmă pentru prima oară faptul că sunt întârzieri serioase, greu de recuperat în totalitate, până la sfârşitul anului, când programul ISPA ar trebui finalizat.     

O scrisoare pentru prelungirea termenului-limită

Îngrijorat de întârzierile înregistrate în ritmul lucrărilor desfăşurate prin programul ISPA (realizarea de noi staţii de epurare a apei uzate şi a colectorului de canalizare interceptor asociat  pentru Municipiul Galaţi şi reabilitarea staţiei de tratare a apei potabile, a staţiilor de pompare şi a instalaţiilor conexe în Galaţi), primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae, a trimis pe 11 februarie o scrisoare deschisă Guvernului pentru ca acesta să convingă, la rândul său, Comisia Europeană, în vederea prelungirii cu cel puţin un an de zile a memorandumului de finanţare ISPA.

Ceea ce nu ar fi totuşi, o noutate, cu atât mai mult cu cât bulgarii au reuşit să obţină o prelungire de doi ani într-o situaţie similară. 

Mai pe româneşte, Galaţiul cere Guvernului să îi convingă pe europeni  să ne păsuiască încă un an în care să putem finaliza lucrările asumate prin programul ISPA.

În caz contrar, după cum se ştie, dacă lucrările ISPA  nu se vor finaliza la termenul stabilit – adică 31.decembrie 2010, finanţarea europeană se opreşte, iar restul lucrărilor vor fi făcute cu bani din fonduri proprii.

În scrisoarea pe care primarul Dumitru Nicolae a înaintat-o primului ministru Emil Boc, dar şi ministrului Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu şi ministrului Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, se precizează clar întârzierile înregistrate până acum la lucrările pe care le desfăşoară firma Sistem Yapi la Galaţi:

„Din analiza timpului scurs de la demararea lucrărilor, respectiv 2006 şi până în prezent, precum şi al progresului fizic raportat la 31.01.2010, de cca. 69 la sută pentru Staţia de Epurare şi 36%, pentru Reabilitare Staţii de pompare, avem serioase rezerve că întârzierea creată mai poate fi recuperată şi că aceste investiţii vor putea fi finalizate până la sfârşitul anului 2010”.

Directorul Apă Canal, Gelu Stan, confirmă: „Staţia de Tratare a apelor uzate trebuia să fie gata de  inaugurare pe 18 februarie şi nu e realizată decât 69 la sută. Mai mult, lucrările de modernizare a staţiilor de pompare de la Fileşti şi Şerbeşti sunt abia la 38 la sută, când ele ar trebui, conform proiectului, să se finalizeze în această vară”.

„Este o situaţie dificilă, pentru că Yapi a fost afectată de criza economică, dar şi partea română are contribuţia ei; de pildă, pentru modernizarea staţiilor de pompare trebuia ca statul să ramburseze firmei turceşti TVA-ul, dar acest ramburs a întârziat”.

„Pe de altă parte, nu avem cum să obligăm Yapi să lucreze mai repede; dacă am rezilia contractul, trebuie să îi dăm în judecată. Apoi, restul lucrărilor trebuie atribuite în urma altei licitaţii internaţionale, care se pregăteşte în trei-patru luni”, adică tot s-ar pierde timpul până la finale anului, când „bomba ISPA” explodează.

Pentru că, după cum se ştie, dacă ISPA nu este finalizată până la 31 decembrie 2010, UE „taie” finanţarea, iar restul lucrărilor vor fi continuate pe bani locali.

În plus, comunitatea va trebui chiar să restituie nişte bani europenilor, având în vedere că UE a plătit în avans unele lucrări…

„Şansele ca toate lucrările ISPA să se finalizeze până la sfârşitul acestui an sunt de 80 la sută. Mă refer în principal la lucrările de reabilitare a sistemului de apă şi canalizare, căci staţia de pompare a apelor uzate nu cred că va fi gata”, a adăugat Gelu Stan.

Yapi, criza şi conducerea proastă

Problemele financiare prin care trece firma turcească Yapi nu afectează numai Galaţiul, ci şi alte oraşe, precum Sibiu, Craiova, Brăila, Deva-Hunedoara şi Satu Mare. De altfel, situaţia a fost precizată în scrisoarea adresată Guvernului.

„Considerăm că situaţia financiară dificilă în care se află Sistem Yapi se încadrează în contextul internaţional al crizei financiare, dar este generată şi de managementului defectuos în derularea proiectelor. Această stare de fapt a generat o scădere considerabilă a progresului în implementarea celor două contracte aflate în derulare la S. C. Apa-Canal S.A. Galaţi şi nu numai”.

„Primăria Galaţi a încheiat un acord de împrumut subsidiar cu BEI în valoare de 18.000.000 de euro pentru cofinanţare pentru Măsura ISPA nr. 2004/RO/16/P/PE/005, iar neutilizarea acestui împrumut va avea drept consecinţă plata de penalităţi către banca finanţatoare”.

„Luând în considerare consecinţele extrem de dure pe care trebuie să le suporte România, ce decurg din nerespectarea angajamentelor asumate, respectiv pierderea unei părţi din finanţarea eligibilă prevăzută în Memorandumul de Finanţare în cazul depăşirii perioadei de eligibilitate, 31 decembrie 2010, vă rugăm să faceţi demersurile de rigoare către Comisia Europeana pentru  amendarea Memorandumului cu extindere de timp pentru cel puţin un an de zile, astfel încât  Sistem Yapi să poată finaliza proiectele în toată ţara”, se mai arată în scrisoarea adresată premierului.

„Noi încă stăm cât de cât bine; în alte oraşe lucrările nu sunt nici la 15 la sută, cum este cazul la Brăila, sau la 30 la sută, cum este la  Craiova”, a mai precizat Gelu Stan.

Viceprimarul Mircea Cristea se spală pe mâini

Deşi, timp de trei ani, viceprimarul Mircea Cristea a explicat mereu toate detaliile legate de mersul lucrărilor ISPA, şi a subliniat mereu că lucrările  „sunt în grafic”, ieri acesta a refuzat să mai comenteze despre întârzieri.

„Într-adevăr, sunt întârzieri pe care nu le înţeleg şi sper ca acestea să nu pună în pericol execuţia proiectului, în baza unei strategii care trebuie făcute cât mai repede”, a declarat vicele liberal.

Cristea a adăugat că se abţine de la prea multe comentarii, nemulţumit fiind şi de atitudinea beneficiarului, SC Apă Canal, cu care spune că are  „o problemă de comunicare, în ultimul timp”.

„Mă refer aici şi din punctul de vedere al modului în care se urmăreşte ritmul lucrărilor, termenele de finalizare, dar şi cum se tratează închiderea unor străzi din oraş… Toate acestea sunt deranjante şi sper să putem depăşi momentul, printr-o discuţie”.

Semnale de alarmă încă de săptămâna trecută

„Cel puţin ultimele informaţii pe care le am sunt că firma System Yapi  a intrat în lichidare sau cel puţin este foarte aproape de această situaţie. Ceea ce începe să ridice semne de întrebare şi pe ultimul proiect mare din cele trei-patru care mai erau executate la nivelul Galaţiului”, declara, săptămâna trecută, senatorul PD-L Marius Necula. (Victor Cilincă) 

Fotodesign: Florin Novac

Citit 2075 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.