Nici ISPA apă-canalizare nu se simte prea bine

Nici ISPA apă-canalizare nu se simte prea bine
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cum vă spuneam, nu se simt prea bine nici lucrările ISPA desfăşurate pentru extinderea şi modernizarea reţelei de apă şi canalizare. Aici însă vorbim de societatea de construcţii Vega, nu de Yapi.

Însă şi la lucrările de pe străzile Galaţiului se înregistrează întârzieri. De pildă, termenele de finalizare a lucrărilor de reabilitare a reţelei de apă şi canalizare nu sunt respectate în cazul mai multor străzi.

Precizăm că lista străzilor aflate în lucru, precum şi termenele de finalizare a lucrărilor se află afişate pe site-ul SC Apă Canal.

De pildă, strada 9 Mai este şi în acest moment desfundată, maşinile nu mai trec pe acolo de trei luni şi jumătate, deşi pe 23 decembrie lucrarea ISPA de acolo ar fi trebuit să fie gata.

Potrivit site-ului SC Apă Canal, lucrările pe strada 9 Mai au început pe 28.10.2009 şi trebuiau finalizate în decembrie. Strada arată ca după bombardament şi acum (FOTO 1). 

Altă stradă, aceeaşi lucrare, aceeaşi situaţie: strada Prundului, unde porţiunea cuprinsă între străzile Lozoveni şi Traian ar fi trebuit să fie gata în urmă cu o lună şi două săptămâni. Termenul de începere a lucrărilor – 9.12.2009, termenul de finalizare – 9.01.2010.

În prezent, strada este plină de şanţuri, aşa cum era şi anul trecut (FOTO 2)         

Alt exemplu: strada Traian, în porţiunea cuprinsă între Basarabiei şi Tecuci, ar fi trebuit să se afle în lucru în perioada 7.09.2009-30.01.2010.

În prezent, se circulă pe Traian, dinspre Basarabiei, însă nu până în Tecuci, ci doar până în dreptul staţiilor de microbuz din Piaţa Mare. Restul este şi acum un mare şanţ… (FOTO 3)   

Sunt şi lucrări terminate şi în realitate, nu doar pe hârtie. Însă şi cu terminarea lucrărilor este o altă poveste. Conform contractului, firma care lucrează nu are obligaţia să şi asfalteze, ci doar să aducă „la aspectul iniţial carosabilul”.

Ceea ce, în unele cazuri înseamnă şi o mică asfaltare, cum s-a petrecut în cazul străzilor Aurel Vlaicu, Ciprian Porumbescu sau Traian, iar în alte cazuri înseamnă doar astuparea şanţurilor cu piatră şi pământ, ca pe străzile Tunelului, Stelei, Libertăţii (FOTO 4).

„Sunt şi în acest caz întârzieri, însă firma are tot interesul să finalizeze în grafic lucrările. Pe de altă parte, Vega trebuie să primească, lunar, în jur de 30 de miliarde de lei vechi, TVA restituit, lucru care nu se întâmplă, pentru că Guvernul dă banii cu întârziere. Atunci, încercăm să acoperim cu banii din încasările Apă Canal”.

„Un alt motiv al întârzierilor este acela că la faţa locului s-au descoperit multe banşamente de apă şi canalizare ilegale, iar asta a determinat modificarea soluţiei tehnice. Nu în ultimul rând, unele avize s-au obţinut cu întârziere”.

„Şi să nu uităm că a fost o iarnă foarte grea; Vega a oprit lucrările la 18 decembrie şi abia de la 1 martie reîncepe, deşi iniţial trebuia să reînceapă de la 1 februarie”, a explicat directorul Apă Canal, Gelu Stan.

Citit 933 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.