Şi morţii votează uneori

Şi morţii votează uneori
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Instruiţi să nu mai comenteze, mai ales atunci când este ordin, primarii din judeţ în special încearcă să îşi desfăşoare activitatea cu oameni mai puţini, astfel încât să respecte deciziile Guvernului Boc privind reducerea cheltuielilor de personal.

Din păcate însă, numărul mic de funcţionari dintr-o primărie (la care se adaugă slaba salarizare şi eliminarea  sporurilor) nu aduce în nici un caz o creştere a eficienţei activităţii. Din contră…

Persoane decedate, pe listele electorale       

Conform unui comunicat de presă remis redacţiei de către Autoritatea Electorală Permanentă - Filiala Sud-Est, luna trecută, lucrătorii acestei instituţii au controlat mai multe primării din judeţele Brăila, Galaţi, Constanţa şi Vrancea.

Potrivit directoarei AEP Sud-Est, Iulia Vulpe Andrăşescu, la nivelul judeţului Galaţi au fost verificate  primăriile a două comune, Pechea şi Slobozia Conachi. Cele două nu se aflau la prima verificare (ambele fiind controlate şi în 2008).

Potrivit Iuliei Andrăşescu, „în 2008, la primul control efectuat în comuna Pechea, când s-au descoperit unele probleme, am dispus un termen până la care autoritatea administrativă trebuia să se conformeze legii. Acum, la controlul din februarie, am constatat că Pechea s-a conformat”.

Nu acelaşi lucru s-a întâmplat, însă, şi în comuna Slobozia Conachi. Astfel, directoarea AEP Sud-Est a spus că „situaţia identificată a fost următoarea: primăria a primit şi afişat listele electorale permanente, însă, după acea dată, au decedat două persoane. Această modificare nu a mai fost operată în listele electorale şi nici nu a fost transmisă Judecătoriei, potrivit legii”.

„În mod normal, acest lucru este atributul secretarului Consiliului Local, care secretară se afla, însă, în concediu de maternitate. În locul dumneaei, primarul a desemnat temporar o altă persoană, care nu a operat modificările din listele electorale”.

Cu alte cuvinte, numele a două persoane decedate au figurat pe listele electorale permanente!

Iulia Andrăşescu spune că „această situaţie nu a fost de natură să pericliteze votul, însă AEP a aplicat o sancţiune contravenţională, constând în avertisment scris”.

Ceea ce înseamnă că primarul din Slobozia Conachi a scăpat ieftin; pentru astfel de probleme se pot aplica amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei.

De altfel, AEP a realizat, în luna februarie, controale la mai multe unităţi administrativ teritoriale din ţară, iar unele primării chiar au fost bune de plată pentru neoperarea modificărilor în listele electorale permanente sau netransmiterea acestor modificări judecătoriilor.

Astfel, din 26 de primării verificate în februarie, au fost amendate cu câte 1.000 de lei opt primării (două din judeţul Timiş, patru din Hunedoara, una din Sibiu şi una din Caraş Severin).

Cei patru funcţionari erau trei, Luca şi Matei             

Cam aşa s-ar putea traduce situaţia cu personalul insuficient din primăria Slobozia Conachi, motivul principal pentru care apar probleme,  spune primarul comunei, Ion Neculau.

„Deşi avem posibilitatea legală să avem până la 30 de funcţionari în primărie, avem numai 11, din care 4 au fost până recent, în spital. Acum avem numai vicele şi încă un funcţionar în spital… De aceea apar şi probleme, pentru că numărul hârtiilor este la fel de mare, nu scade proporţional cu numărul funcţionarilor din primărie”.

„Mă zbat ca peştele pe uscat pentru a angaja oameni, dar, în primul rând, nu pot plăti salariile la mai mult de 11 oameni şi apoi,… cine vine la un salariu de 700 de lei, cât aş putea da unui contabil la primărie? Un contabil la privat câştigă în jur de 1.400 de lei”, explică situaţia primarul Ion Neculau.

Dar cum au ajuns morţii pe listă? „În septembrie 2009, secretara Consiliului Local a intrat în concediu de maternitate. Secretara este unica persoană cu studii juridice… Am desemnat o altă persoană, pentru că nu am voie să angajez alt secretar, cât postul este ocupat de o persoană aflată în concediu de maternitate... Dar să ştiţi că nu am avut probleme la alegeri!”, ne-a asigurat primarul.

Acum, spune, edilul, a reuşit să o convingă pe doamna secretară să „se întoarcă la muncă, din concediu, deşi să ştiţi că doar omeneşte m-a înţeles, pentru că, financiar, câştigă mai puţin cu un milion de lei decât dacă ar fi stat acasă cu copilul”.

Instrucţiuni de autoapărare de votul multiplu 

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) efectuează controale privind respectarea legii electorale atât în perioadele de alegeri, cât şi în afara acestora.

În medie, lunar, sunt verificate câte două primării din judeţul nostru. Primăria municipiului Galaţi a fost verificată, ultima oară, în 2008, când, pentru problemele identificate au fost stabilite şi termene de conformare.

Preşedinta AEP Sud Est, Iulia Andrăşescu, spune că „de atunci nu am mai efectuat controale la Primăria municipiului Galaţi, însă am ţinut legătura cu cei de acolo în permanenţă…”.

Şi totuşi, inclusiv cetăţenii pot lupta împotriva votului multiplu, favorizat, de cele mai multe ori, de diverse neclarităţi apărute pe listele electorale permanente.

Sunt cunoscute cazurile în care  pe listele electorale permanente au fost descoperite nume ale unor persoane decedate, în dreptul cărora se aflau, în ziua votului, semnături, care indicau faptul că cineva a votat…     

„Dacă pe listă, un cetăţean observă că se află numele său, sau CNP-ul sau adresa sa cu greşeli, poate face o întâmpinare adresată primarului, care are obligaţia de a o rezolva în termen de 3 zile. În cazul în care cetăţeanul este nemulţumit de răspuns, poate acţiona în judecată”, a mai spus Iulia Andrăşescu.

Pe de altă parte, dacă cineva sesizează că pe lista electorală se află numele unei persoane decedate, „modificarea în lista electorală se face în baza unui act de deces. În cazul în care persoana a decedat în altă ţară, rudele trebuie să aducă certificatul de deces la Starea Civilă”, a mai spus Iulia Andrăşescu. 

Citit 1194 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.