Taxa pe câini cu covrigi în coadă

Taxa pe câini cu covrigi în coadă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În două luni şi jumătate, la bugetul local s-au încasat 302.000 de lei din taxa de ecarisaj * Primarul spune că taxa va rezolva problema câinilor fără stăpân *

Pe primele două luni şi jumătate din acest an, la bugetul local s-au încasat 302.000 de lei, reprezentând taxa de ecarisaj plătită de gălăţeni, a anunţat, ieri, primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae. Pentru cei care încă nu au aflat, Consiliul Local Galaţi a adoptat, la sfârşitul anului trecut, o nouă taxă, cea de ecarisaj.

În valoare de 2,5 de lei/an pentru persoane fizice şi de 50 de lei pe an pentru persoane juridice, taxa de ecarisaj a fost introdusă de municipalitate pentru a rezolva problema câinilor fără stăpân din oraş.

Astfel, proiectul CL prevede ca 70 la sută din încasările anuale pe această taxă vor fi folosite pentru asigurarea funcţionării serviciului de ecarisaj, iar  30 la sută - pentru investiţii.

Dacă valoarea încasărilor de pe taxa de ecarisaj pe care a transmis-o primarul ar fi fost încasată doar de la persoane fizice (ceea ce nu este adevărat, pentru că şi persoanele juridice achită această taxă), ar însemna că în două luni şi jumătate, aproape 121.000 de gălăţeni au venit să plătească.

Cu banii obţinuţi, primarul doreşte să amenajeze un nou padoc pentru câini, dar şi să încheie două contracte cu doi medici veterinari, pentru sterilizarea animalelor fără stăpân.

„După sterilizare, câinilor blânzi li se va da drumul din nou pe străzi. Cei agresivi însă vor fi eutanasiaţi, cu toată părerea de rău…”, a declarat primarul Dumitru Nicolae.

Acesta a precizat că va încheia contracte cu doi medici veterinari, deoarece „colaborarea de până acum nu a dat roade; câinii sunt prea mulţi pentru a fi sterilizaţi la cabinetul unui singur medic veterinar…

În plus, la un astfel de cabinet, medicul este ocupat şi cu tratarea animalelor de companie ale persoanelor private…”.

Cât priveşte necesitatea introducerii taxei de ecarisaj – contestată de mulţi, în condiţiile în care introducerea ei nu a fost însoţită de un raport clar privind costurile cu întreţinerea unui câine comunitar, numărul acestora pe străzi etc  - , primarul a spus că „era necesar, având  în vedere că activitatea desfăşurată până acum în acest domeniu nu a dat roade”.      

Primarul Dumitru Nicolae a mai precizat că în prezent, primăria deţine două padocuri, în care se află aproximativ 600 de animale fără stăpân, majoritatea câini.

„Din datele pe care le avem, pe străzi trăiesc în prezente mai puţin de 9.500 de câini, însă ˝producţia˝ creşte”, a mai precizat primarul, adăugând că serviciul de ecarisaj din cadrul Ecosal ridică zilnic de pe străzi în jur de 40 de câini fără stăpân.

Din păcate însă, mulţi din câinii ridicaţi de pe străzi se întorc tot acolo, graţie unor aşa-zişi iubitori de animale care, însă, nu îşi asumă şi responsabilitatea acestor gesturi.

Astfel, oamenii semnează o hârtie prin care îşi iau responsabilitatea că vor avea grijă de câine, însă după ce îl scot de la padoc, îi lasă să trăiască în aceleaşi condiţii mizerabile, să se hrănească din gunoaie şi să se adăpostească pe lângă scările blocurilor.

Citit 961 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.