Colectare selectivă, din toamnă

Colectare selectivă, din toamnă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pentru educarea gălăţenilor să arunce în containere separate plasticul, hârtia sau sticla ar trebui demarată o campanie de informare  * Deocamdată, totul s-a redus la un proiect de educare în două şcoli generale * Ministerul de Finanţe nu alocă bani pentru educare, se plânge Mircea Cristea *

Dacă vreţi să fiţi ecologist, dar nu aveţi cum, deoarece punctele de colectare a gunoiului din oraş nu sunt, în acest moment, amenajate pentru colectarea selectivă, nu mai aveţi mult de aşteptat: doar până în toamnă.

Potrivit viceprimarului municipiului Galaţi, Mircea Cristea – cel care nu mai răspunde acum de proiectul ISPA canalizare şi apă, ci de cel de management al deşeurilor – a declarat că „din această toamnă, în oraş, va începe colectarea selectivă a deşeurilor”.

Aşa cum am mai scris, în momentul de faţă, cine vrea să fie ecologist şi să depoziteze pe „căprării” gunoiul o cam face degeaba, pentru că la groapa de gunoi sticla oricum este aruncată la un loc cu plasticul, hârtia şi resturile menajere.

„Ne doare inima, pentru că tot mai multă lume ne cere containere pentru colectare selectivă, inclusiv studenţii din campus, însă în prezent, o astfel de colectare o facem degeaba”, a declarat viceprimarul Mircea Cristea.  

Totuşi, în momentul în care noua groapă de gunoi ecologică se va deschide (moment programat pentru sfârşitul lunii august) şi actuala groapă de gunoi se va închide (moment programat pentru sfârşitul lunii septembrie), colectarea selectivă din oraş va avea o logică.        

La scările blocurilor vor fi amplasate containere pentru PET-uri (plastic), sticlă şi hârtie, urmând ca resturile menajare să fie duse, ca şi până acum, la containerele clasice. 

„Vom avea şi un container pentru cetăţenii care nu doresc să selecteze deşeurile -adică, să le depoziteze, în case, în pungi diferite, în funcţie de natura lor -, însă cel mai important va fi ca în containerul de plastic să nu se ducă omul să arunce coji de pepene”, a declarat Mircea Cristea.

Campania de educare, afectată de criză

Deşi există mulţi cetăţeni – ca să nu mai vorbim de ONG-uri şi elevii şcolilor generale şi liceelor – care „au cerut, în scris, Primăriei, amplasarea de containere, pentru colectare selectivă”, cu siguranţă că este foarte importantă derularea în oraş a unei campanii de informare şi conştientizare a importanţei selectării deşeurilor.

Viceprimarul Cristea recunoaşte că „o campanie de informare ar trebui să înceapă cu trei luni înainte de a pune în oraş containerele speciale”, dar că, din păcate, deocamdată, statul nu şi-a dat acordul pentru utilizarea fondurilor în acest scop publicitar.

„Sunt de acum două luni de când ne tot zbatem să obţinem acordul Ministerului de Finanţe pentru a aloca fonduri în vederea unei campanii de informare… iniţial am solicitat alocarea a 125.000 de euro, ni s-a spus că este prea mult, am revenit şi am cerut 100.000 de euro, dar iar ni s-a spus că este prea mult… acum am cerut 75.000 de euro…”.

„Este greu, pentru că este un an prost din punct de vedere financiar, dar, pe de altă parte, trebuie înţeles că, până la urmă, statul român nu trebuie decât să îşi dea acordul, deoarece proiectul ISPA are alocat un buget de publicitate…”, spune vicele Cristea.

Bravo! Uite aşa aflăm şi noi, că publicitate n-am văzut, dar de informat cetăţenii tot i-am informat. Cine o fi primit banii?

Potrivit site-ului Primăriei, singura acţiune de publicitate, desfăşurată până acum, a început pe 6 aprilie şi constă în derularea unui proiect pilot de educaţie pe probleme de mediu, pentru elevii şcolilor nr. 29 şi nr. 33.

Cât de mult îşi vor asculta părinţii copilul de şcoală generală, atunci când va veni vorba de colectare selectivă a deşeurilor, rămâne de văzut…   

Proiectul ISPA „Managementul integrat al deşeurilor urbane solide în Municipiul Galaţi şi împrejurimi”, are o valoare totală de 20 de milioane de euro şi constă în închiderea actualei gropi de gunoi, amenajarea şi exploatarea unei gropi de gunoi ecologice, construcţia unei staţii de sortare şi compostare a deşeurilor şi, desigur, instituirea colectării selective a deşeurilor.

Pentru această din urmă etapă, prin proiect sunt alocate trei milioane de euro (achiziţionarea de pubele, containere speciale şi utilaje pentru colectarea selectivă şi transportul deşeurilor), a mai spus Mircea Cristea.

Citit 595 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.